Daha önceki yazımda e-kitap tavsiyelerinin 2. Bölümü de olacağından bahsetmiştim. Stajyer ve hatta benim gibi mesleğinin başındaki avukat arkadaşların yararlanabileceği kitapların devamı şunlardır:

1../ AVUKATLAR İÇİN EL KİTABI 3 “ADLİ YARDIM”

Kitap AB ve Avrupa Konseyinin destekleri ile Av. Aynur Tuncel Yazgan tarafından yazılmıştır. Kitabın ismi her ne kadar adli yardım olarak belirlense de Daha çok CMK uygulamalarının anlatıldığı bir kitap. Kitapta özellikle işkence yasağı, gözaltı uygulamaları, Avukatın soruşturma aşamasında ve müvekkili göz altındayken haklarını anlatan güzel bir çalışma olmuş. Kitabın yazım aşaması Avrupa Konseyi ile ortaklaşa yürütüldüğü için sistematik ve düzenli.   CMK görevlendirmelerinde yer almak isteyen arkadaşlar okuyabilir.

2../ AVUKATLAR İÇİN EL KİTABI 4 “ CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA AVUKATIN SORU SORMA YETKİSİ”

Yine AB ve Avrupa Konseyi tarafından desteklenen Av. Naim Karakaya tarafından yazılan bu Kitap özellikle ceza muhakemesi hukukuna hakim olan ilkelerden biri olan sözlülük ilkesi üzerinde durmuştur. Avukatın soru sorması, ne zaman soru sorması, çapraz sorgu vs. gibi kavramlar anlatılmıştır. Spesifik olarak Ceza davalarında soru sorulması üzerinde durulmuştur. Kendi adıma konuşacak olursam okuldaki derslerde sanığa soru sorma yetkisini üstünkörü görmüştük. Bu kitabı okuyunca aklıma “böyle bir şey vardı da niye kullanmıyoruz” düşüncesi geldi. Kitap ceza yargılaması içindeki soru sormayı derinlemesine ele almış. Son oalarak unutmamak gerekir ki: Cevabını bilmediğiniz hiçbir soruyu sormayacaksınız…

3../ İCRA DAİRESİ ÇALIŞANLARI İÇİN TAKİP HUKUKU UYGULAMA KILAVUZU

İcra dairesi personelini eğitmek amacıyla yazılmış bir kitap gibi gözükse de biz avukatlar ve stajyer avukatlara da yardımcı olabilecek gayet güzel bir eser. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi finansmanı ile yazılmış bir kitap. Kitabın yazarı ise şu an Doçentlik yapan Gökçen Topuz. Pratik bilgi ile teorik bilginin bir araya geldiği en iyi kitap diyebilirim. Bu kitap kocaman şerhli icra hukuku kitaplarının yerine geçecek kadar da iyi. Hukuk alanında çalışan herkesin dijital kitaplığında bulunması gereken bir eser. Şiddetle tavsiye ederim.

4../ CEZA AVUKATI’NIN EL KİTABI

İstanbul Barosu yayınları tarafından yayımlanan tam ceza hukukunda çalışmak isteyen avukat ve stajyer avukat arkadaşlara göre bir eser. Bu kitapta müvekkil, hakim, savcı ve müdafi psikolojilerine de yer verilmesi çok isabetli olmuş. Kitabın sonlarındaki dilekçe örnekleri bize ceza muhakemesinde dilekçelerin çerçevesi için bilgi verebilir. Ceza hukukunun pratik yönünde durulduğundan bu alandaki nadir kitaplardan biri.

5../ CEZA MUHAKEMESİNİN SORUŞTURMA EVRESİNDEKİ SÜJELER İÇİN CMK CEP KİTABI

CMK zorunlu müdafi görevlendirmeleri ve CMK hükümlerinin açıklandığı bir kitap. TBB yayınları ve 4 tane üniversite hocası tarafından çıkarılan bu kitap hem uygulama hem de akademik öğeler açısından oldukça zengin. Kitabın en büyük avantajı yakın bir tarihte çıkarıldığı için diğerlerine göre daha güncel olması diyebiliriz.

6../ AVUKATLAR İÇİN TÜKETİCİ HUKUKU REHBERİ

Hepimizin hayatında tüketicilikten kaynaklanan sorunlar olmuştur. Adının hakkını veren tüketici hukuku alanında çalışmak isteyen arkadaşlar için Tüketici hukukunun A’dan Z’ye anlatıldığı alanında yetkin bir eser. Ayıplı Mal, Ayıplı Hizmet, paket tur sözleşmeleri, devre tatil ve kredi kartına ilişkin uyuşmazlıklara detaylı bir şekilde yer verilmiş.

7../ AVUKATLIK DİSİPLİN HUKUKU

Geldik biz avukatlar için en can sıkıcı kısma, disiplin hukuku. Çevremden gözlemlediğim kadarıyla biz avukatlar disiplin cezasına sebep olacak fiilleri yeteri kadar bilmiyoruz. Bu kitabı okuduğumuz zaman aslında nelerin doğru bildiğimiz yanlış olduğunu göreceğiz. Bu kitabın içinde çok şaşılacak, bunda ne var ki denilecek disiplin cezaları var. Kesinlikle her avukat öncelikle kendini korumak için bu kitabı bir defa okumalı.

8../ AVUKAT STAJ REHBERİ ANKARA BAROSU

Ankara Barosu bir stajyerin, stajında neler yapacağını açık bir şekilde özetlemiş . Birazcık Ankara özelinde olsa bile tüm stajyer arkadaşların işine yarayabilecek bir kitap.  

BONUS: BİR DİLEKÇENİN ANATOMİSİ

Avukat Sn. Ufuk Tekin’in yazdığı bu kitap sadece dilekçe örneklerini içermiyor, bir dilekçenin sıfırdan nasıl hazırlanacağını gösteriyor. Kitap bize balık vermekten çok balık tutmayı öğretiyor. Kitap aslında yazarı tarafından kısaca özetlenmiş ancak almakta yine fayda görüyorum. Dilekçe yazmak ile işi olan herkesin kesinlikle edinmesi gereken bir kitap. Kitabın yazarı tarafından yapılan kısa özeti mahiyetinde videoyu şu linkten bulabilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=bshq_TRwDWo&t=2s

Arkadaşlar her ne kadar okuma ve araştırma kitapları için tavsiye vermiş olsam da ben de mesleğin başında bir avukatım. Burada bahsettiğim kitaplar aklımdaki birçok soruya cevap verdiği için sizlerle paylaşmak istedim. Bu kitaplar internette ücretsiz yayınlanıyor, isteyen çok rahatlıkla indirebilir.