“Fazilet Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme” isimli bakanlığın sözcüsü tarafından Kabil’de yapılan açıklamada, Taliban lideri Hibetullah Ahundzade’nin imzaladığı kararname duyuruldu.

UYMAYANA CEZA

Buna göre Afganistan’da kadınlar yüzlerini örtmeden sokağa çıkamayacak. Kararnamede ideal yüz örtme şekli için vücudun tamamını kapatan mavi renkli burka tarif edildi. Bildiride, yaşlı ve çocuklar dışında kadınların sadece gözleri açık kalacak şekilde tepeden tırnağa örtünmeleri gerektiği belirtildi. Kararnamede, burka giymeyen kadının babasının ya da birinci dereceden erkek yakınının hapis cezasına çarptırılacağı veya kamudaki işinden atılacağı belirtildi.

Afganistan’da çoğu kadın başını örtse de özellikle Kabil gibi büyük şehirlerde yüzlerini örten kadınların sayısı fazla değil. Taliban yönetimi ele geçirdiğinden beri kadın haklarında birçok gerileme yaşanıyor. Afganistan’da kız çocuklar için orta eğitim askıya alınmış, ayrıca kadınların erkekler haricinde belli günlerde parklara çıkabilmeleri için düzenlemeler getirilmişti.

1996-2001 yılları arasındaki ilk Taliban rejiminde burka, kadınlara yönelik baskının sembolü olmuştu.