Günümüzde çalışılan temiz odanın gereksinimlerine uygun malzemeler kullanılmadığında yapılan çalışmalar riske atılmış olur.  Bu durum da hem emek, hem zaman hem de maddi kayıplara neden olmak anlamına gelir.  Üretim yapılan alanlarda değişiklik olmakla birlikte temiz odalarda kullanılan ürünlerin başında temiz oda galoşları gelmektedir. 

Temiz Oda Nedir?

Çevreden gelen partikül sayısını en aza indirmek, engellemek ve oda içerisinde oluşmasını ve tutulmasını önlemek için inşa edilen odalara temiz oda adı verilmektedir. Temiz oda günümüzde pek çok farklı sektörde yeni malzemelerin üretimi için kullanılmaktadır. Bu sektörlerin başında mikro elektronik çip, nano teknoloji, sensör üretimi gibi ileri teknoloji sanayisi gelmektedir. Aynı zamanda ilaç, aşı, gıda gibi hijyenik ürün imalatında ve ayrıca ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri, sterilizasyon gibi alanlarda tercih edilmektedir.

Temiz odalarda üretimin yapılmasının en önemli nedenleri ise şu şekildedir;

·        Öncelikle ürün kalitesini ve verimliliği artırmak

·        Ürünlerin raf ömrünü uzatmak

·        Ürünlere mantar ya da küf gibi mikroorganizmaların bulaşmasını engellemek

·        Enfeksiyonların önüne geçmek

Temiz Oda Giysileri Nelerdir?

Sektöre ve ihtiyaca göre değişmek ile birlikte temiz oda giysileri arasında en çok tercih edilen kıyafetler temiz oda tulumları, temiz oda ceketleri, temiz oda önlükleri, temiz oda galoşları ve temiz oda çizmeleri gelmektedir. Temiz oda giysilerinin ESD kumaş ile üretilmesi gerekmektedir.  ESD Elekrostatik Deşarj anlamına gelmektedir. Giysilerdeki elektrik dengesini düzenler. Normal kumaşlarda deşarj özelliği olmadığı için elektrik yükü istenilen şekilde atılamamaktadır. Bu tür sorunların önüne geçmek için ESD kumaş ile üretilen giysilerin tercih edilmesi çok önemlidir.

ESD kumaş özellikleri ise şu şekildedir;

·        ESD kumaş ile üretilen kıyafetlerin üzerinde kesinlikle ESD logosu olmalıdır.

·        ESD koruması ile iletken lifler ile üretildiği için giysi elektrik yükünü tutmaz, sadece boşaltır.

·        Tüylenmez, lifleri dökülmez.

·        Toz yapmaz, toz geçirmez ve toz emmez.

·        Giysilerde genellikle özel fermuar kullanılır.

·        ESD kumaşlar yüksek sıcaklığa karşı dayanıklıdır.

·        ESD kumaş dokusu genellikle pürüzsüzdür.

·        ESD kumaş dayanıklıdır ve aşınmaya karşı dirençlidir.

·        Anti-bakteriyeldir.

Temiz Oda Galoş

ESD kumaş ile üretilen temiz oda giysileri seçerken dikkat edilmesi gereken bir çok unsur vardır.  Öncelikle temiz oda kıyafetlerinde kullanılan kumaşın özelliği birincil derecede önemlidir. Estetik ve tasarım ikinci planda tutulmalıdır. Temiz oda tulumları, temiz oda önlükleri, temiz boneleri ya da temiz oda galoşları kişilerin ciltlerinden gelebilecek olan partikül salınımını engellemek amacıyla tercih edilir. Çalışan kişi temiz odaya girmeden önce temiz oda bonesini, temiz oda önlüğünü, temiz oda galoşu ve başlığını giymelidir. 

Her sektörün ihtiyacı olan temiz oda kıyafeti farklıdır. Temiz oda her ne kadar ihtiyaca yönelik olarak tasarlanmış olsa da burada kullanılan kıyafet ve malzemeler koruyucu özellikte değil ise yapılan tüm çalışmalar heba olabilir. Dolayısıyla maddi kayıp, zaman kaybı ya da emek kaybı yaşamamak için doğru  temiz oda kıyafetlerinin tercih edilmesi önemlidir.