Türk Telekom’un telesekreter hizmetini değerlendiren Sivil Toplum ve Diyalog Merkezi (STDM) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Çalışkan, “Türk Telekom’un telesekreter hizmeti tuzağına düşmeyin” dedi.
Sivil Toplum ve Diyalog Merkezi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Çalışkan konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
Vatandaştan onay alınmadan bütün sabit telefon abonelerinde aktif hale getirilen Türk Telekom’un telesekreter hizmeti vatandaşı tedirgin etmiş durumda.

Her ne kadar hizmetin verilmeye başlandığı dönemde hizmetin aktif hale getirildiği faturalarda belirtilmiş olsa da açıklamanın yeterli olmaması ve birçok kimsenin faturayı detaylı olarak incelememesini sebebiyle telesekreter hizmetini kullanmaya başlandı.

Telesekreter hizmetinde telefonunuza gelen mesajlarda ayda 10 mesaja kadar ücret alınmıyor. Gelen mesajın 10 adedi geçmesi halinde ilave ücret alınıyor.  Mesajınız gelmişse, ilk ahizeyi kaldırdığınızda mesajı otomatik olarak dinliyorsunuz. Arayan içinse durum değişiyor. Aranan telefon 5 kez çalıp açılmadığı takdirde kısa bir uyarıyı takiben telesekreter servisi devreye giriyor. Eğer mesaj bırakır veya sinyal sesinden önce telefonunuzu kapatmazsanız tarifeniz üzerinden ücretlendirme başlıyor. Mesaj bıraktığının farkında olmayan ve telesekreter uygulamasından habersiz vatandaşta bilmeden mağdur oluyor.

Bu uygulama ile Telekom vatandaşın bilgisizliğinde yararlanarak vatandaşın almadığı veya almak istemediği bir hizmet nedeniyle abone sayısı göz önüne getirdiğimizde küçümsenemeyecek bir gelir elde ediyor. Türk Telekom’un resmi web sitesinden alınan bilgiye göre telesekreter servisini kullanmak istemeyen ve uygulamayı iptal ettirmek isteyen müşteriler telefonlarında #22# tuşlamasını yaparak kolaylıkla servisi iptal edebiliyor. Servisi iptal eden müşteriler için tekrar otomatik yönlendirme yapılmayacağı da belirtiliyor.

Her ne kadar Türk Telekom kendince yeterli gördüğü bilgilendirmeyi yapmış olduğunu düşünse de vatandaşın konuyla ilgili şikayetlerinin sürmesi bilgilendirmelerin yeterli olmadığını ve vatandaşın mağduriyetinin devam ettiğini gösteriyor.

Vatandaşımızı, cebindeki üç beş kuruşa da göz dikenlere karşı uyanık olmaya ve Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu gelen şikayetleri dikkate alarak gerekli çalışmaları yapması için uyarıyor ve kamuoyunu bilgilendirmelerini bekliyoruz.

Av. Ahmet Çalışkan
STDM Genel Başkan Yardımcısı