Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesinin 25/11/2021 Tarihli ve 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235 ve 1236 Sayılı Kararları, 30 Kasım 2021 Tarihli ve 31675 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Yargı Reformu Stratejisi (YRS) ve İnsan Hakları Eylem Planı’nda (İHEP) yer alan ihtisaslaşma hedefi doğrultusunda 6 yeni ihtisas mahkemesi belirlenirken, tüketici, ticaret ve idari para cezası davalarına bakacak mahkemeler de kararlaştırıldı.

VATANDAŞIMIZIN ADİL KARARA MAKUL SÜREDE ERİŞMESİ İÇİN REFORM ADIMLARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 6 mahkemenin adını belirterek, “Adalet teşkilatımıza ve hukuk camiamıza hayırlı olsun. Vatandaşımızın adil karara makul sürede erişmesi için reform adımlarımıza devam edeceğiz.” dedi.

YRS VE İHEP HEDEFLERİ HAYATA GEÇİRİLDİ

Resmi Gazete’de yayımlanan Hakim ve Savcılar Kurulunun (HSK) yeni ihtisas mahkemeleri belirlenmesine ilişkin kararla YRS ve İHEP’te bulunan hedef ve faaliyetlerden birisi daha hayata geçirilmiş oldu.

Bu kapsamda YRS’de yer alan “İhtisas mahkemelerine ve uzmanlaşmaya yönelik uygulamalar artırılacaktır” ve İHEP’te yer alan “İhtisas Mahkemelerinin Güçlendirilmesi” başlıklı hedefleri kapsamında 6 yeni ihtisas mahkemesi belirlenerek tüketici, ticaret ve idari para cezası davalarına bakacak mahkemeler de kararlaştırıldı.

HSK’nın 25 Kasım tarihli kararı doğrultusunda vergi suçları, bilişim suçları, finansal suçlar, finansal uyuşmazlıklar, sendikal uyuşmazlıklar ve kamulaştırma davaları için ihtisas mahkemeleri kurularak bu suçlar konusuna uygun olarak bu ihtisas mahkemelerinde görülecek. Böylece finans mahkemeleri, kamulaştırma mahkemeleri ve sendika mahkemeleri de hayata geçmiş olacak.

ÇOCUK MAHKEMESİ OLMAYAN YERLERDE ÇOCUKLARIN TÜM DAVALARINA BAKACAK MAHKEMELER DE BELİRLENDİ

Çocuk mahkemelerinin kurulu olmadığı yerlerde de suça sürüklenen çocukların tüm davalarına bakacak mahkemeler, tüketici ve ticaret mahkemelerinin kurulu olmadığı yerlerde bu davalara bakacak mahkemeler de kararlaştırıldı. Öte yandan, idari para cezaları davalarının görüleceği sulh ceza hakimlikleri de bu karar ile belirlenerek bu konuda da ihtisaslaşma konusunda da önemli bir adım atılmış oldu.

HSK’nın ihtisas mahkemeleri kararı 15 Aralık tarihinden itibaren uygulanacak.