İstanbul Barosu'na 6737 sicil sayısında kayıtlı Av. Zeki Yıldam için ilk tören, 17 Şubat 2020 Salı günü saat 14.00’de uzun yıllar hizmet verdiği Baro binası önünde düzenlendi. Törene Zeki Yıldam’ın eşi Hatice Yıldam, çocukları ve torunu, baro yönetimi ve yakın arkadaşları ve meslektaşlarının katıldığı törende konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, “Çok özel, entelektüel ve Atatürkçü bir insanı yitirdik” dedi.

Durakoğlu: “O, en kritik zamanlarda bilgisine başvurduğumuz kişiydi. Onun ölümü ağırıma gidiyor. Bizi büyük bir hazineden mahrum ederek gitti, hepimize son dersini vererek gitti. Öldüğü gün evine gittim, ev gibi değil sanki kütüphane ev. Her taraf kitaplarla doluydu. Kitapların içersinden notlar fışkırıyordu. Belli ki bize verilecek derselerdi onlar. Olup biten her şeyden bir ders çıkarmaya çalışan, sadece bununla yetinmeyip herkese de o dersi iletmeye çalışan bir büyük entelektüeldi. Dik duruşlu, omurgalı ve hayatı da dimdik yaşamış bir insandı. Onun özlediği dünyanın yaratılmasına verilebilecek katkıları vererek vasiyetini yerine getirmiş olacağız”.

İstanbul Barosu Önceki Başkanı Av. Prof. Dr. Ümit Kocasakal: “Çok değerli bir Kemalisti yitirdik. Hiçbir zaman akıl çizgisinden uzaklaşmadı. Onu hafızalarımıza uğurluyoruz. Ne mutlu ki onunla birlikte yaşadık, birlikte çalıştık. O baroya çok şey verdi, bunların unutulacağını düşünmüyorum. Onun inandığı ilkeler bize vasiyetidir ve bu vasiyeti yerine getirmek boynumuzun borcudur”.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Özbek: Zeki Abi bellek kumbarasına her gün yeni bir şeyler atan insanlardandı. Kişiliğiyle, ulusal konulardaki duyarlılığı ve cumhuriyet değerleri için ödünsüz savaşımıyla,   baromuzun temel kolonlarından birisiydi. Zeki Abinin değerleri Türkiye değerleridir. Cumhuriyetin korunmasında, ulus devlet ve üniter yapının korunmasında, Türkiye Cumhuriyetinin çağdaş bir hukuk devleti olarak devamında çaba gösterdi. Cumhuriyet Araştırmaları Merkezi onun imzasını taşır. Onun kurucu başkanıdır. Bu çizgiyi sürdürebilirsek var oluruz, yoksa sıradanlaşırız ve yok oluruz”.

TBB Delegesi Av. Nizar Özkaya: “Zeki adam gibi adamdı, böylesi az bulunur. Onun cumhuriyet kültürü ve Mustafa Kemal sevgisi bambaşkaydı. Onun öldüğünü duyduğumda çok üzüldüm. Bana kardeşten daha yakındı”.

TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Saraç: Cumhuriyetin yılmaz savunucusu kimliğiyle, Atatürk ilke ve devrimleri deyince ilk aklımız gelen isimlerden biri oldu kuşkusuz. Sigorta hukuku denilince akla gelen ilk isimdi. Bu meslek dalının örgütleyicisi ve yaptığı çalışmalarla duayeni olmuş bir kişiydi”.

Av. Ufuk Dinç ve Av. Muazzez Çörtelek’in konuşmalarından sonra baro önünde yapılan tören sona erdi.

 Zeki Yıldam’ın cenazesi daha sonra Şişli Camiinde kılınan ikindi namazının ardından Kozlu Mezarlığında toprağa verildi.