Bakırköy'de avukat Servet Bakırtaş ve müvekkili Öznur Tufan'ı tabancayla vurarak öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan Abdullah T. 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Ayrıca T.´nun 2 ayrı suçtan da toplamda 3 yıl hapis cezasına da hükmedildi. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Abdullah T. SEGBİS ile bağlanırken Servet Bakırtaş´ın ailesi, taraf avukatları, İstanbul Barosu Başkanı Avukat Filiz Saraç ve baroya kayıtlı çok sayıda avukat duruşma salonunda hazır bulundu.

"SANIK BU SUÇU BİLEREK, İSTEYEREK, TASARLAYARAK GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR"

Mahkemede söz verilen Servet Bakırtaş´ın avukat kızı Elif Bakırtaş, "Babamın ofisinin bir çalışma usulü vardı. Hiçbir zaman dışarıdan iş alınmazdı. Kapı çalınınca da kibarca anlatılır ve kimse alınmazdı. Sanık daha önce de gelmiş ve alınmamış. Bu usulü bildiğinden `Beni üst kattan gönderdiler´ diyor. Sanık bu suçu bilerek, isteyerek, tasarlayarak gerçekleştirmiştir ve ağır şekilde cezalandırılmalıdır" dedi.

"BU ADAM ÇIKTIĞINDA BENİ ÖLDÜRECEK"

Abdullah T.´nu kendisini daha önce yaraladığını bu olayda da teyzesini öldürdüğünü söyleyen Burak Ocak ise, "Bu adam daha önce beni 4 kurşunla yaraladı. Kurşunlardan biri hala vücudumda. O zaman da beni öldürmeye çalıştı. 4 yıl yattı çıktı. Bu adam çıktığında beni öldürecek. Keşif yapmadığını söylüyor ama onu getiren taksici neden `yolu o tarif etti´ diyor. Planlamış. Teyzemi defalarca tehdit etmişti zaten. Onu da öldürmeye gidiyor. Katliam yapmaya çıkmış. Adaletinize sığınıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BENİ DARP EDENLERİ DE BİLİYORUM"

Son savunması sorulan Abdullah T. "Olanlardan dolayı çok pişmanım. Ani gelişti. O gün niyetim kendimi öldürmekti. Kapı açılmasa dönüp gidecektim. Beynimde onu öldüreyim bunu öldüreyim diye bir şey yoktu. İçimdeki acıyı söndürmek için 1 el ateş ettim. Sonra yakalandım ve darp edildim. Beni darp edenleri de biliyorum. Duyduğum pişmanlıktan dolayı şikâyetçi olmadım. Yaptıklarımdan dolayı çok pişmanım. Vicdan azabı çekiyorum" diye konuştu.

SANIK 2 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Mahkeme heyeti Abdullah T.´nun Servet Bakırtaş´a karşı `Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak kasten öldürme´ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsine karar verdi. Öznur Tufan'a karşı da `Kadına karşı kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmetti. `Resmi belgede sahtecilik´ suçundan da 2 yıl hapis cezasına çarptırılan T.´nun `Ruhsatsız silah taşıma´ suçundan ise 1 yıl hapis cezası ile 600 TL adli para cezasına karar verildi.

"EMSAL TEŞKİL ETMESİNİ İSTİYORUZ"

Duruşma sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan İstanbul Barosu Başkanı Avukat Filiz Saraç, "Verilen kararın savunma görevini yerine getiren meslektaşlarımıza yönelik şiddete karşı caydırıcı olması için emsal teşkil etmesini istiyoruz. Savunma hakkı vatandaşın temel hakkıdır. Savunma hakkı kutsaldır. Avukata yönelik şiddet savunma kurumuna ve adalete yöneliktir. Savunma yoksa yargılama da adalet de yoktur" dedi. Elif Bakırtaş ise, "Bu savaş önce babam için sonra onun bıraktığı meslek için yapmam gereken bir hareketti. Şiddetin dini, ırkı, mesleği olmuyor ama biz avukatlar her gün baskı ve şiddet altında çalışıyoruz. Bu yüzden bu karar mesleğini iyi ifa eden meslektaşlarıma ışık ve emsal olsun" şeklinde konuştu.

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Av. Servet Bakırtaş’ın katledilmesine ilişkinin davanın karar duruşmasına, İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Bahar Ünlüler Öztürk ve  Av. Elif Çalışkan, İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi Sözcüsü Av. Ramazan Çakmakcı, Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Av. Birsen Baş Topaloğlu, Staj Eğitim Merkezi Başkanı Av. Özlem Aksungar, İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Gökhan Aksen, Av. Feridun Günbengi, Av. Ali Yıldız, Av. Fatih Arslan katıldı.

Duruşmada gözlemci olarak Tekirdağ Barosu Başkan Yardımcısı Av. Zümrüt Canku Arslan, Ankara Barosu önceki dönem Başkanı Av. Kemal Koranel de hazır bulundu.

Duruşmada, tutuklu sanık Abdullah T., katılanlar Av. Elif Bakırtaş ve Servet Ezgi Bakırtaş, vekilleri Av. Y. Alihan Kaya,  katılan İstanbul Barosu Başkanlığı vekili Av. Mustafa Özalp, katılan Türkiye Barolar Birliği vekili Av. İbrahim Burak Eskici, katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vekili Av. Kübra Yücel, katılma talebinde bulunan Kahramanmaraş Yönetim Kurulu Üyesi Av. Serkan Özgül hazır bulundu.  

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Abdullah T.'nun 2014 yılında Yenibosna Spotçular Çarşısında iş yeri olduğu, aynı yerde işyeri olan Burak Ocak'ı tartışma neticesinde silahla yaraladığı gerekçesiyle cezaevine girdiği, cezaevinden tahliye olduktan sonra Burak Ocak'ın avukatı maktul Servet Bakırtaş'ın kendisine haciz işlemleri yaptığı anlatıldı.

Avukat Bakırtaş'ın cezaevinde bulunduğu süreçte ablasına sattığı ev ile ilgili tasarrufun iptalini istemesi ve 900 bin TL'lik tazminat davası açması nedeniyle Burak Ocak ve Bakırtaş'a husumet beslediği ve her ikisini de öldürmeye karar verdiği kaydedildi. Sanık Abdullah T.'nun 6 Temmuz 2022 tarihinde saat 13.03'te Servet Bakırtaş'ın avukatlık ofisine gittiği, sanığın misafir koltuğuna oturduktan sonra "Ben Abdullah T. beni hatırladınız mı?" diyerek yanında getirdiği ruhsatsız silahla avukat Servet Bakırtaş'ı göğüs ve boyun bölgesine iki el ateş ederek öldürdükten sonra olay yerinden kaçtığı belirtildi.

Sanık Abdullah T.'nun Bakırtaş'ı öldürdükten sonra silahı yanında getirdiği poşete koyarak ayrıldığı, Öznur Tufan'ı yine yanında bulunan ruhsatsız tabanca ile boyun kısmına tek el ateş ederek öldürerek kaçtığı anlatıldı.

İddianamede, sanık Abdullah T.'nun olaydan 1 yıl önce avukat Servet Bakırtaş'ı öldürmeye karar verdiği, sahte nüfus cüzdanını olay sonrasında kaçmayı düşündüğü için yanında bulundurduğu şeklindeki beyanı dikkate alınarak suçu tasarlayarak işlediği kaydedildi. Sanığın Öznur Tufan'ı ise ani gelişen öldürme kastıyla öldürdüğü anlatıldı. İddianamede, sanık Abdullah T.'nun "Tasarlayarak ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle adam öldürmek" ve "Kadına karşı kasten öldürmek", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Ruhsatsız silah taşıma" suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve toplam 3 yıldan 8 yıla kadar hapsi cezasıyla cezalandırılması talep edildi.