Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, siyasi partilerce aday gösterilecek cumhurbaşkanı adaylarına ilişkin ilke ve esasların belirlendiğini açıkladı.

YSK Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem milletvekili seçimlerine ilişkin YSK binasında açıklamada bulundu. Yener, YSK’nın toplantı gündemine ilişkin, "Kurulumuz bugünkü toplantısında, siyasi partilerce aday gösterilecek cumhurbaşkanı adaylarına ilişkin ilke ve esasları belirlemiştir. Ayrıca, seçmenlerce aday gösterilecek cumhurbaşkanı adaylarına ilişkin ilke ve esaslar belirlenmiştir. Seçimlere katılma yeterliliğine sahip olan siyasi partilerin ittifak yapmalarına ilişkin ilke ve esaslar belirlenmiş, ayrıca, cumhurbaşkanı adaylarının ve siyasi partilerin, propaganda usul ve esaslarına ilişkin çalışmalar tamamlanmıştır" dedi.

Yener, bu yapılan çalışmalar neticesinde bağımsız milletvekili olmak isteyenlerin yasanın ön gördüğü yatırması gereken miktarın 55 bin 598, seçmenler tarafından aday gösterilmek istenen cumhurbaşkanı adaylarının ise yatırması gereken miktarın 555 bin 980 lira olarak tespit edildiğini söyledi. Yener, "Bu belirlemeler, Siyasi Partiler Kanunu’nun, Milletvekili Seçimine Dair Kanunu’nun ve Cumhurbaşkanlığı Seçimine İlişkin Kanun’un belirlediği esaslar çerçevesinde yapılmıştır. Ayrıca kurulumuz bugün yapmış olduğu toplantıda, 2022 yılında getirilen yasal düzenleme; 298 Sayılı Kanun’un 14/3 ve 93’üncü maddede ön görülen görme engelli vatandaşlarımızın oy kullanmasını kolaylaştıran yasal düzenleme uyarınca, bu düzenlemenin nasıl yapılmasının gerektiğine ilişkin ilke ve esasların tespit çalışmalarına başlamış olup, bu çalışmalar da devam etmektedir" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI: ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU

2023 seçimi için ilk aday Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafından açıklandı. 2022 yılının Şubat ayında partisinin Kızılcahamam Kampında konuşan MHP Genel Başkanı Bahçeli “Bizim cumhurbaşkanı adayımız nettir, o da Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır” açıklaması yaptı. Recep Tayyip Erdoğan AK Parti ve MHP’nin önerisi ile aday olacak.

Altılı Masa’da gerçekleşen görüşmeler sonucunda Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu olarak açıklandı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı CHP ve İYİ Parti’nin meclis grupları tarafından ortak olarak önerilecek. Kılıçdaroğlu’nun 100 bin imza toplaması beklenmiyor.

ADAY ADAYLARI: İNCE, UZAN, OĞAN VE PERİNÇEK

Mecliste grubu olmayan, yani imza toplayarak ve belirlenen ücreti ödeyerek aday olması gereken isimler ise Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 2002 seçimlerinde Genç Parti’nin Genel Başkanı olarak yüzde 7 oranında oy alan Cem Uzan, Zafer Partisi’nin başını çektiği ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek. Bu isimler seçim süreci başladığında adaylıklarını ilan etmişti. Ancak cumhurbaşkanı adaylığı için 100 bin imzayı beş gün içerisinde toplamaları ve 555 bin 980 lirayı ödemeleri gerekiyor.

KURULTAY KARARI UYGULANABİLECEK Mİ?

Vatan Partisi’nin 11’inci Genel Kurultayı, ‘Amiral Soner Polat Kurultayı’ adıyla Ankara Spor Salonu’nda düzenlediği kurultayda Vatan Partisi Genel Başkan Doğu Perinçek cumhurbaşkanı adayı olarak önerilmişti. Perinçek, kurultayda oy birliği ile Vatan Partisi’nin 2023 seçimlerindeki cumhurbaşkanı adayı olarak seçilmişti. Vatan Partisi’nin mecliste grubu bulunmadığı için Perinçek 100 bin imza toplaması gerekiyor. 2018 seçimlerinde Doğu Perinçek 100 bin imza toplayarak aday olmuş ancak topladığı imzadan daha az oy almıştı. Perinçek’in bu seçimlerde gereken imzayı toplayıp toplayamayacağı ve belirlenen ücreti ödeyip ödeyemeyeceği merak konusu.