Ankara – Avukat Hakları Grubu Ankara (AHG-A) tarafından her Perşembe düzenlenecek “19:45 Atölyeleri” başlıyor. Avukatlık eğitimine katkı sağlamak, deneyim ve bilgi aktarılmasını sağlamak, avukatlık meslek eğitiminin temellerinden olan usta çırak ilişkilerini yeniden kurmak amacıyla düzenlenen atölyeler Kasım ayı içerisinde başlayacak. Atölyelere ilişkin açıklamalarda bulunan Av. Emrah Atunoğlu, atölyelerin çok önemli olduğunu ve bunun avukatlık mesleği için bir gelecek problemi olduğunun altını çizdi.

Şu ana dek kesinleşen sekiz atölye bulunuyor

Her Perşembe saat 19.45’te yapılacak atölyeler çeşitli uzmanlık konularına eğiliyor. Atölyeler, “Sertifika yok, hukuk var” sloganıyla düzenlenirken, şu ana dek konusu ve tarihi kesinleşen toplam sekiz atölye bulunuyor.

Av. Altunoğlu: “Hem zorunluluk, hem de sorumluluk”

Konuyla ilişkin görüşlerini dile getiren AHG-A Eğitim Kurulu sorumlusu Av. Emrah Altunoğlu yapılan çalışmanın pek çok olumlu sonucu olacağına vurgu yaparak, bu atölyelerin günümüz koşullarında düzenlenmesinin bir sorumluluk olduğunu ve bu sorumluluktan kaçmanın geri dönülmez sonuçları olacağını dile getirdi. Av. Altunoğlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Hukuk eğitiminin günümüz koşullarında geldiği noktada böylesi mesleki eğitimler düzenlemek hem bir zorunluluk hem de sorumluluk. Türkiye’de maalesef hukuk eğitimi, artan üniversite ve mezun sayıları, bilimsel eğitimin niteliksizleştirilmesi ve son yıllarda akademik bilgi üretiminin siyasal iktidar hegemonyası altına alınması gibi nedenlerden ötürü giderek daha da yetersiz hale geliyor.”

“Bu avukatlık mesleği için gelecek problemidir”

Bahsedilen koşullar altında Barolar tarafından üstlenilen eğitimlerin de yetersiz kaldığını söyleyen Av. Altunoğlu, bu durumun özellikle artan mezun sayılarıyla alakalı olacağının altını çizdi. Av. Altunoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Tüm bu çerçevede, avukatlık mesleğinin geleceği için biz bu atölyelerin yapılmasını bir zorunluluk olarak görüyoruz. Ve bu zorunluluk içinde gerekli kurum ve kuruluşlara sorumluluklarını hatırlattığımız kadar biz de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek, taşın altına elimizi sokmak istiyoruz. Bu sorumluluk hepimizin, sorumluluktan kaçmıyoruz çünkü bu problem, avukatlık mesleği için gelecek problemidir.”

“Mesleği kenara atarak, sertifika vaadiyle genç avukatları sömürmeye karşıyız”

Atölyelerin, avukatların ve avukat adaylarının mesleki ufkunu genişletmek, eğitimlerini tazelemek ya da eğitimlerinde bulunan eksiklikleri gidermek gibi pek çok sonucu olacağının altını çizen Av. Altunoğlu, planlanan atölyelerinin benzerlerinin pek çoğunun “sertifika” programı adı altında genç avukatları sömürmeye odaklandığını hatırlattı. Altunoğlu, “sertifika yok, hukuk var” sloganının neden atölyelerin sloganı olduğunu şöyle dile getirdi:

“Maalesef, şimdilerde avukatlık mesleğiyle bile ilgisi bulunmayan pek çok kurum, bazı sertifika programları düzenliyor. Meslek içinden yeterli materyale erişemeyen avukatlar ise buralara yönelmek zorunda kalıyor. Biz mesleğin temel değerlerini kenara atarak, sadece sertifika vaadiyle genç avukatların sömürülmesine karşıyız. O yüzden diyoruz ki ‘Sertifika yok, hukuk var.”

“Biz dayanışmak istiyoruz”

“Atölyelere katılanlarla usta çırak ilişkisini yeniden kurmak istiyoruz. Onlara, ‘atölye bitti, ortaklık bitti’ gibi bir sığlıkla yaklaşmak yerine, katılımcıların her birini tanımak, mesleki ilişkilerimizi geliştirmek, dayanışma ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Bizim 19:45 Atölyeleri’ne yaklaşımız bunu gerektiriyor. Çünkü bu atölyeleri bir iş modeli olarak görmüyoruz, bir dayanışma imkânı olarak görüyoruz”

AHG-A tarafından açıklanan bilgilere göre, şu ana kadar yapılması kesinleşen sekiz atölyenin konu başlıkları ve tarihleri şöyle:

Geri Gönderme Merkezi İçin Avukatlık Pratikleri (05. 11. 2020)

Avukatlık Hukuku Perspektifinden; ISLAH (12.11.2020)

Kişisel Veri Mi? (19.11.2020)

AYM Bireysel Başvuru Dilekçesi Hazırlama Teknikleri (26.11.2020)

Destekten Yoksun Kalma ve Cismani Zarar Tazminatı (03.12.2020)

Alacaklı Vekili Açısından; KONKORDATO (10.12.2020)

İYUK’da SÜRE (17.12.2020)

Kat Mülkiyeti Hukukunda Ortak Giderlerin Tahsili (24.12.2020)