İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşadan:

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 29/8/2018 tarihli ve 30520 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Lisansüstü öğrenci kontenjanları, genel ve yurt dışı kontenjanlar olmak üzere ikiye ayrılır. Genel kontenjanlar, kabul koşullarını sağlayan Türk ve yabancı uyruklu adaylara; yurt dışı kontenjanları ise kabul koşullarını sağlayan yabancı uyruklu veya yüksek lisans eğitimi için başvuruda bulunanlarda lisans eğitiminin tamamını, doktora eğitimi için başvuruda bulunanlarda yüksek lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adaylara açıktır. Ayrıca her iki kontenjan türü için yatay geçiş kontenjanı da ayrılabilir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiş ve aynı maddenin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Adayların; yabancı uyruklu veya yüksek lisans eğitimi için başvuruda bulunanlarda lisans eğitiminin tamamını, doktora eğitimi için başvuruda bulunanlarda yüksek lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir. Diploma denklikleri, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) denklik esaslarına uygun olarak kabul edilir.”

“ç) Adayların, başvurdukları puan türünde 100 tam puan üzerinden 55 puandan az olmamak üzere Senato tarafından her başvuru dönemi için belirlenecek ALES veya eşdeğeri sınavlar olan Graduate Management AdmissionTest (GMAT) veya Graduate Record Examination (GRE) gibi sınavların puanına sahip olmaları gerekir. GMAT, GRE veya diğer sınavların eşdeğer puanları Senato tarafından belirlenir.

d) Adayların, YÖKDİL, YDS veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen TOEFL ve benzeri eşdeğer sınavlardan başarılı olması gerekir. YÖKDİL, YDS veya ÖSYM tarafından belirlenen eşdeğer sınavlardan yüksek lisans programları için 100 tam puan üzerinden 50 puan veya eşdeğeri, doktora programları için 55 puan veya eşdeğeri ve yabancı dilde eğitim verilen programlarda 75 puan veya eşdeğerinden az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen yabancı dil puanını almış olmaları gerekir.”

“(2) Lisansüstü programlara giriş notunun belirlenmesinde;

a) Tezli yüksek lisans programlarına girişte; ALES veya eşdeğeri sınavlar olan GMAT, GRE gibi sınav puanının %30’u, lisans not ortalamasının %35’i, yabancı dil puanının %35’i toplanır.

b) Tezsiz yüksek lisans programlarına girişte; ALES veya eşdeğeri sınavlar olan GMAT, GRE gibi sınav puanı istenilmesi halinde bu sınav puanının %50’si ile lisans not ortalamasının %50’si toplanır; ALES veya eşdeğeri sınavlar olan GMAT veya GRE puanı istenilmemesi halinde lisans not ortalamasının tamamı değerlendirmeye alınır.

c) Doktora programlarına giriş notunun belirlenmesinde; ALES veya eşdeğeri sınavlar olan GMAT veya GRE gibi sınav puanının %40’ı, lisans not ortalamasının %20’si, yüksek lisans not ortalamasının %20’si ve yabancı dil puanının %20’si toplanır. Lisans derecesi ile kabul edilen programlarda ise ALES veya eşdeğeri sınavlar olan GMAT veya GRE gibi sınav puanının %40’ı, lisans not ortalamasının %40’ı ve yabancı dil puanının %20’si toplanır.

(3) Adaylar giriş notlarına göre, en yüksek nottan başlamak üzere sıralanır ve kontenjan dâhilinde programlara kabul edilir. Eşit giriş notuna sahip olan adaylar arasında önceliğin belirlenmesinde; sırasıyla, ALES veya eşdeğeri sınavlar olan GMAT veya GRE gibi sınav puanı, mezuniyet ortalaması ve yabancı dil puanı yüksek olanlar tercih edilir.”

MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü yürütür.