Bilindiği gibi, 213 sayılı  VUK’nun 353/1 maddesi hükmüne göre verilmesi ve alınması gereken fatura ve gider pusulası ve müstahsil  makbuzu ile   serbest meslek  makbuzlarının  verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu  belgelerde   gerçek meblağdan  farklı meblağlara yer  verilmesi halinde x%10 özel  usulsüzlük cezası kesilmektedir. (Bkz.  VUK md. 353)   Kesilecek  özel usulsüzlük cezası  1 yıl içerisinde  belli bir üst rakamı geçemeyecektir.  Bu tutar,  2013 yılı için  94.000,00 TL’dir. 

Madde hükmü aynen  aşağıya alınmıştır:

“Verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların herbirine, her bir belge için (4369 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle belirlenen miktar) 10.000.000 liradan (422 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2013'den itibaren 190 -TL) aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.”

Son zamanlarda düzenlenen  vergi inceleme raporlarına (VİR) göre,  geçmiş takvim yılı ile ilgili  örneğin 2013 yılında düzenlenen bir rapora göre 2010 yılı için   fatura alınmadığı  veya verilmediği  iddiasıyla özel usulsüzlük cezası  kesilebilmektedir.   Kesilen ceza 2010 yılı için   fatura tutarına göre %3 üzerinden  hesaplanıp,  üst sınır olan   77.000,00 TL’yi geçmemektedir.   Örneğin, inceleme raporunda  2010 yılı ile ilgili   278.825,00 TL üzerinden  bir faturanın  alınmadığı kabul edilirse 278.825,00 TL X %10 = 27.882,00 TL özel usulsüzlük cezası  kesilmektedir. 

Burada üzerinde durulması  gereken konular şöyledir: 

1) Fatura düzenlenmeme fiilinin   hesap dönemi  kapandıktan sonra saptanması halinde özel usulsüzlük cezası kesilebilecek midir? Bizce, böyle bir durum karşısında özel  usulsüzlük cezası  kesilemez.  Çünkü,  fatura alıp vermeme sebebiyle  özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi için hukuksal olarak  muteber  bir tespitin yapılması zorunludur.  

2) Hesap dönemi kapandıktan sonra yapılan  tespitler için  ceza kesilemez.  (DVDDK Kararı, 7.5.2010 gün ve E:2009/271-K:2010/218 sayılı karar).

3) (7) gün geçtikten sonra düzenlenen  faturanın  hiç düzenlenmemiş sayılması  özel usulsüzlük cezası kesilmesini  gerektirmez.  213 sayılı VUK md.231/5 hükmü gereği  (7) gün geçtikten sonra  düzenlenmeyen faturaların  hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmıştır. Oysaki,  faturanın  (7) gün içerisinde  düzenlenmemesi halinde  bunun  daha sonra  düzenlenmesi sonucu  ödenecek vergiyi azaltıcı bir etkisi olamaz.   Durum böyle olduğu ve  esas amacın  ödenmesi  gereken  vergiyi tam olarak  tarh, tahakkuk ve tahsil  etmek olduğu  halde sonucu  itibariyle hiçbir vergi kaybına neden  olmayan   usule ilişkin bir noksanlık nedeniyle bazı  hallerde  yüksek miktarlara varan   özel usulsüzlük cezalarının  kesilmesini  düzenleyen yasa hükmünün caydırıcı  bir hüküm değildir.   Faturanın  malın  teslimi veya hizmetin ifasından  itibaren   (7) gün içerisinde düzenlenmesi  gerekli olmakla birlikte 3065 sayılı KDVK yönünden  bu  sürenin  aynı zamanda  takvim yılını  aşmaması  zorunludur.   Örneğin,  30.12.2012 tarihinde   satılan bir malın  faturasının  04.01.2013 tarihinde düzenlenmesi  halinde özel  usulsüzlük cezası  kesilemeyecek, ancak  aynı  faturada gösterilen KDV  alıcı tarafından  indirilemezken aynı KDV’nin  satıcı tarafından  “hesaplanan  KDV” olarak  beyan edilip, ödenmesinin  gerekmesi, faturaya atfedilen   önemi  fazlasıyla  abartmaktadır.  Süre aşımının  aynı  takvim yılı içinde oluşması durumunda   gerek  alıcı tarafından  indirim konusu yapılması  mümkün iken, satıcı tarafından  da hesaplanan  KDV’ye eklenecektir.  Böyle bir durumda  KDV indirimi konusunda esasa ilişkin cezalı bir tarhiyat yapılmaz.   Fatura geç de olsa düzenlenmiştir.   Burada olsa olsa 213 sayılı VUK md. 352/II-7  hükmü gereğince ikinci derece usulsüzlük cezası  kesilebilir. 

4) Bazı  hallerde yukarıda anlatılan durumların  dışında, mal teslim edilmeden  önce de fatura kesilebilir.   Bu durumda,  mal teslimi veya hizmet ifası  öncesi kesilen fatura sahte fatura mı olacaktır? Bize göre hayır.  Bazı durumlarda  3065 sayılı KDVK’nun 10/b hükmü gereği  işin durumuna göre  fatura  önceden  düzenlenip iş veya hizmet  bilahare gerçekleşebilmektedir.