Bilindiği gibi, 3065 sayılı KDVK’nun 11/1-c md hükmü gereğince ihraç kayıtlı mal tesliminde imalatçı olma şartı aranmaktadır. İmalatçılık sıfatı bulunmayanların ihraç kayıtlı mal satmaları mümkün değildir. İhraç kaydı ile mal satışında bulunabilmek için öncelikle imalatçılık vasfının taşınması zorunludur. KDVK’nun 11/1-c kapsamında teslim olunan mal, teslimin vuku bulduğu ayı izleyen ayın başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmelidir. İhracatın 3 ay içerisinde  gerçekleşmesi halinde, ihracatçının gümrük beyannamesinin aslı veya noter, YMM ya da gümrük idaresince onaylı örneği ibraz edilmek suretiyle imalatçının tecil edilen vergisi terkin, varsa iade edilecek vergisi iade edilir. 

İmalatçı sayılabilmenin koşulları ise kısaca şöyledir: 

1)    Sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesine sahip olmak   

2)    Sanayi odası, ticaret  odası ve esnaf ve sanatkarlar derneklerine kayıtlı olmak

3)    Sanayi sicil  belgesinde yer alan üretim konusunda lüzumlu araç  veya makine parkına sahip olmak

4)    Kapasite raporu alınması ile ilgili  odalar tarafından asgari 10 işçi çalıştırılması  zorunludur (Ancak, imalat işinde en az 5 işçi çalıştırma koşulu  99 Seri Nolu KDV GT ile kaldırılmıştır.)

Buna göre, imalatçı vasfını taşıyan satıcıların mutlak surette kapasite  raporuna sahip olmaları ve sanayi sicil belgesi sahibi olmaları  zorunludur.  

Buna göre; 

1)    İmalatçı  niteliğini taşıyan satıcıların, Türkiye’de  ikamet  etmeyenlere döviz karşılığı satışlarında  “KDV  ihracat istisnası  izin  belgesi” alan  mükelleflere  yaptıkları  ihraç kaydı ile teslimler,  

2)    Özel finans kuruluşlarının ihracatçılara veya izin belgeli satıcılara yaptığı ihraç kaydı ile teslimler,

3)    İmalatçı vasfına sahip olan  veya olmayan tüm  mükelleflerin, “Dış Ticaret Sermaye Şirketi” (DTSŞ) veya “Sektörel  Dış Ticaret Şirketi”  (SDTŞ)  statüsüne sahip ihracatçılara yaptığı ihraç kaydıyla teslimler. 

İhraç kayıtlı olarak KDV’siz  fatura düzenlenebilecektir.  

Yukarıdaki koşullarda imalatçı olarak sayılan kimseler bu gibi imal ettikleri malların  ihracatçılara tesliminde tecil-terkin uygulayabileceklerdir.   İmalatçıların ihracatçıya ihraç kaydı ile  teslim ettikleri malların  bir kısmını piyasada hazır olarak satın almaları halinde, imalatçıların bizzat ürettikleri  mallar için tecil-terkin uygulaması yapılacak, piyasadan toplanan hazır mamul mallar için ise tecil-terkin işlemi uygulanmayacaktır.  
 

---------------------------------------------
[1] Bazı  hallerde  yukarıdaki  koşulları taşıyan imalatçıların kendi üretimine ek olarak  aynı zamanda  başkalarına fason imalatta  yaptırmaları  durumunda imalatçı  sayılabilir.  Buna göre, fason imalatı yalnızca  sanayi sicil  belgesinde yazılı  üretim dallarında yaptırılması, fason  olarak yaptırılan imalatta  işin riski ve organizasyonunu   üstlenmeleri, fason olarak  imal  ettirilen mallarla ilgili  ham madde ve yardımcı maddeleri temin etmeleri.

[2] Maliye Bakanlığının  bazı  özelgelerine göre kapasite raporu için müracaat edilmesi halinde de imalatçı  sayılma koşulu kabul edilmiş addedilmektedir.