ÜSKÜP (AA) – Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, her yıl 21 Aralık'ta kutlanan Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle “133. doğum yılında Üsküplü Yahya Kemal Beyatlı” paneli düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) işbirliğinde düzenlenen panele, ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin, yaptığı açıklamada, Makedonya’da 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nın 2007 yılında resmi bayram olarak kabul edilmesinin ülkedeki Türkler için bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Türkçe Milli Bayram’ın 10 yıldır Makedonya Türklerinin en büyük varlık ispatı olduğunu söyleyen Emin, 21 Aralık kutlamalarının açılışını Yahya Kemal Beyatlı paneliyle gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yahya Kemal’i, Makedonya’nın evladı olarak nitelendiren Emin, Yahya Kemal Beyatlı’yı daha iyi anmak, daha iyi anlamak, daha iyi anlatabilmek ve tanımak adına paneli düzenlediklerini kaydetti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Çelik, Yahya Kemal’i anmak üzere Üsküp’e geldiklerini ifade etti.

Yahya Kemal’in meşrutiyet yıllarından itibaren Türk toplumunda farkındalık uyandırmış bir şair ve düşünce adamı olduğunu belirten Çelik, bir neslin milli duygularla donanmasını sağlamış biri olduğunu söyledi.

Türkiye’den katılan diğer panelistler, Yahya Kemal’in Türk şiirindeki yerini, tarih anlayışını ve Balkanlar için önemini anlattı.