Mersin Barosu Başkanlığı ve Mersin Barosu Avukat Hakları Merkezi yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

MAĞDUR VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

“29.02.2024 tarihinde ‘SZC TV’ de yapılan program esnasında yayında bulunan kişiler tarafından,  ilimizde yaşanan ve hepimizi derinden etkileyen yaşlı iki vatandaşımızın darp edilmesine yönelik olay tartışılırken, olayda karşı taraf vekilliğini üstlenen meslektaşımız hakkında, ‘’Ben avukat olsam utanırım böyle bir şeyi savunmaya, böyle bir dava açmaya, böyle bir akıl vermeye utanırım. İnsanda biraz utanma duygusu olur.’’, ‘’O ailenin avukatı olup dava açan avukata da ceza versinler. Her şey para değil. Bu kadarı vicdansızlık.’’, ‘’O avukata da ceza versinler ahlaksızlık yapmış çünkü.‘’ gibi hakaret ve beyanlarda bulunulmuştur.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; Mersin Barosu olarak, bugüne kadar hiç kimseden talimat almadan, haksızlığa uğramış, hakları ihlal edilmiş her vatandaşımızın yanında olduğumuz gibi, bundan sonra da kimsenin talimatı olmadan, mağdur vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Zira hepimizi üzen bu konuya ilişkin olarak da, İnsan Hakları Merkezimiz konunun takipçisidir. Ancak Anayasa’mızın 36. Maddesi, her vatandaşımızın hak arama hürriyeti olduğunu net bir şekilde belirtmiştir. Avukat vekildir; davaların tarafı değildir. Avukatları, vekilliğini yaptıkları davalardan dolayı ahlaksız veya utanmaz olarak nitelendirmek de kimsenin haddi değildir.

AVUKATA KARŞI ŞİDDETE TEŞVİK ETMEK DIŞINDA HİÇBİR FAYDASI OLMAYACAKTIR

Ülkemizde avukata yönelik şiddet giderek artarken ve avukatlar dosyanın bir tarafı gibi algılanırken, herkes tarafından izlenen bir programda, hukuk bilgisinden yoksun beyanlarla meslektaşımız hakkında hakaret içerikli söylemlerde bulunan ve meslektaşımızı hedef gösteren yayıncı kanal ve program katılanlarını şiddetle kınıyoruz.

Zira barolar olarak, avukatlara yönelik şiddete karşı özveriyle mücadele etmeye gayret ederken, bu ve benzeri söylemlerin avukatı düşman gibi göstermek ve avukata karşı şiddete teşvik etmek dışında hiçbir faydası olmayacaktır. Bu sebeple, konuya ilişkin ilgili şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunulacak olup, yasal sürecin de takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”