HSYK’nın, 2012 Yaz Kararnamesi kapsamında 2335 hakim ve savcının yerleri değiştirildi. HSYK, kamuoyunda tartışmalı hale gelen KCK, Ergenekon, Balyoz ve Şike savcılarının yerlerini değiştirdi.

Kansız, Berk ve Kırbaş İstanbul’da

HSYK, Şike soruşturmasını yürüten Mehmet Berk ile Ergenekon Savcısı Cihan Kansız’ı görevden aldı. Berk, Küçükçekmece, Kansız da İstanbul Başsavcıvekilliğine atandı. Kansız ve Berk’in yer değişikliğini kendilerinin talep ettiği öğrenildi. Balyoz Savcısı Savaş Kırbaş ise, İstanbul Anadolu Başsavcıvekilliğine getirildi.Uludere ve KCK soruşturmalarını yürüten olan Diyarbakır Başsavcıvekili Ahmet Karaca Adana Başsavcıvekilliğine atandı.

‘Dink’ hakimi başkanlıktan alındı

Hrant Dink Davası’nın Hakimi Rüstem Eryılmaz 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevinden alındı. HSYK Rüstem Eryılmaz hakkında, Dink Davası ile ilgili kamuoyuna yaptığı açıklamalar nedeniyle inceleme yapılmak üzere müfettiş görevlendirmişti.BDP’li belediye başkanlarının yargılamasını da yapan KCK hakimi Menderes Yılmaz da kendi talebiyle İzmir hakimliğine getirildi.

Eminağaoğlu Çankırı Hakimliği’ne

YARSAV Kurucu Başkanı İstanbul Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu ise Çankırı Hakimliği’ne atandı. Eminağaoğlu’nun atamasının HSYK’nın “yer değiştirme cezası” nedeniyle yapıldığı öğrenildi. Emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Emekli Korgeneral Engin Alan’la birlikte 11’i muvazzaf 19 askerin tahliyesine karar verdiği için eleştirilen hakim Oktay Kuban, HSYK tarafından Eskişehir Çocuk Mahkemesi hakimliğine atanmıştı. Kuban, kendi talebiyle Bakırköy hakimi olarak atandı. Bu arada Hakim ve savcıların atama ve yer değiştirme işlemlerinin artık tek kararnameyle yapılacağı belirtildi. LÜTFİ KAPLAN

HSYK BİRİNCİ DAİRE BAŞKANI OKUR

Savcılar kendi talepleri ile atandı

HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2012 Kararnamesi’ni 24’e değerlendirdi. “Savcılar kendi talepleriyle atandı” diyen Okur şu açıklamalarda bulundu:

- Özel yetkili savcılar Mehmet Berk, Cihan Kansız ve Savaş Kırbaş’ın bize tayin talepleri vardı. Yüksek Kurulumuz bu talepleri olumlu buldu ve atanmalarına karar verdi. Bu savcıların elinde herhangi bir dosya bulunmuyordu, soruşturmalar tamamlanmıştı ya da baktıkları davalar sona ermişti.

- Hrant Dink Davası’nın Hakimi Rüstem Eryılmaz’ın “Dink Davası’nın kararı benim de içime sinmedi” açıklaması “ihsas-ı rey” olarak algılandı, kararın Yargıtay’dan dönmesi durumunda dosyaya aynı hakimin bakacak olması Kurul tarafından sakıncalı görüldü. Kendi talebiyle İzmir’e atandı.

- KCK Ana Davası Hakimi Menderes Yılmaz da kendi talebi doğrultusunda İzmir’e yine hakim olarak atandı.

- Bundan sonra yaz ve sonbahar kararnameleri söz konusu olmayacak, bundan sonra yalnızca yılda bir kez yaz kararnamesi ile atama yapılacak.(Star)


HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU
BİRİNCİ DAİRE BAŞKANLIĞI

2012 YILI ADLİ YARGI KARARNAMESİNE İLİŞKİN DUYURU


Dairemizin 16.03.2012 tarih ve 751 Sayılı kararı çerçevesinde, 16 Mart 2012 tarihinde hazırlık çalışmalarına başlanan 2012 Yılı Adli Yargı Yaz Kararnamesi taslağının görüşmelerine 07 Haziran 2012 tarihinde başlanılmış, heyet halinde kesintisiz olarak devam eden müzakereler 13 Haziran 2012 tarihi itibarıyla sonuçlandırılarak karar altına alınmıştır. 

16 Mart 2012 tarihli ilanımızda belirtilen takvime riayet edilmeye çalışılmış; ancak, iş durumu, en yakın adli teşkilata uzaklığı, nüfusu, ulaşım imkânları gibi kriterlerle birleştirilmesi düşünülen bir kısım adliyelerle ilgili çalışma sebebiyle beş günlük gecikme yaşanmıştır.

2012 Yılı Adli ve İdari Yargı Yaz Kararnamelerine İlişkin Duyuru’da da açıkça belirtildiği gibi, bundan böyle süre sebebiyle sadece yaz kararnamesi ile atama yapılacak olması (Sonbahar Kararnamesi ile atanacak olanların da bu kararnameye alınması) ve bir kısım adliyelerin birleştirilmesi kapsamında yapılan atamaların kararnameye dâhil edilmesi nedeniyle bu kararnamede toplam 2335 Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcısının ataması yapılmıştır. 

Adliye birleştirme çalışmaları nedeniyle resen atamaları yapılan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın yeni atandıkları yerde geçecek olan süreler eski görev yerinde geçmiş sayılacak olup, talep etmeleri halinde bu husus ilerideki atamalarında lehlerine değerlendirilecektir. 

Ataması yapılan meslektaşlarımıza yeni görev yerlerinde başarılar diler, kararnamenin tüm yargı teşkilatına ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederiz.