Aşağıdaki açıklama, üretilen formüllerin illerdeki farklı uygulamaları ile ortaya çıkan soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla yapılmaktadır.

Baromuz ile Adalet Komisyonları arasındaki mutabakat gereğince, bu süreç içinde stajyer meslektaşlarımızın, Mahkemelerdeki stajlarının “devamı” konusunda herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Bir Mahkemede stajyer olarak bulunan meslektaşımızın o mahkemedeki stajına “fiilen devamı” sorgulanmayacaktır.

Ancak, İstanbul Adliyelerinde 6000 dolayında stajyer bulunması nedeniyle, stajyerlerimizin sadece bir mahkemeden diğer mahkemeye geçişleri sırasında, bu işlemi kendilerinin yapmasının doğru olacağı, bu süreçte ayda bir kez bu işlem için adliyeye başvuruları talep edilmiştir.

Son kez Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile stajyerlerin 30 Mart 2020 tarihine kadar izinli sayılmaları karşısında, haklı olarak yeni soru işaretleri ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede;

a.    Bir Mahkemede/Savcılıkta halen stajının bir kısmını yapmış ve birkaç gün sonra stajı bitecek olan stajyer, fiilen devam etmek zorunda olmasa da, staj bitiminde yeni mahkemesine geçiş yapacak mıdır?

b.    Bu işlemi yapmak için adliyeye gitmek zorunda mıdır?

c.    Stajın kesintisiz yapılması gerektiğine ilişkin kural uyarınca, izinli olan stajyerin yeni geçeceği mahkemeye - izinli olduğu süre hesabı yaparak - süre sonunda başvurması halinde, bu süre stajına sayılacak mıdır?

gibi pek çok sorunun yanıtlanmasına ihtiyaç vardır.

Bakanlık açıklaması ve bu çerçevede Komisyon Başkanlıklarının açıklamaları,

a.    Staj değişimlerinin 30 Mart 2020 tarihine kadar yapılmayacağı,

b.    Bu süre içinde herhangi bir hak kaybının doğmayacağı,

şeklindedir.

Bu son durum itibariyle, stajyer meslektaşlarımızın 30 Mart 2020 tarihine kadar değişim için başvuruda bulunmaları gerekmeyecektir.  Ayrıca izinli olunan süreçte hak kaybına uğranılmayacağı ifade edilmiş olması karşısında, bu iznin staj süresinin uzamasına neden olmayacağı anlaşılmaktadır.

Açık deyişle, stajın kesintisiz yapılmasına ilişkin kural gereğince, geçişlerin ayni gün içinde yapılması zorunluluğunun aranmayacağı anlaşılmaktadır.

Bu açıklamalara rağmen, kendi özel konumları itibariyle başka sorunların gündeme gelmesi halinde, İstanbul Barosu olarak, stajyerlerimizin yanında olacağımız, staj bitim belgesi ve mesleğe kabul bağlamında, yaşanan dönemin özelliğini gözeterek karar alacağımız bilinmelidir.   

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI