T.C.
BURSA
3. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO: 2012/656
KARAR NO: 2013/75

DAVACI:
DAVALI: TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA

DAVANIN ÖZETİ: Yalova İli, Merkez İlçe. Fevziçakmak Mahallesi, ..... ada, .... parsel sayılı mezarlık vasıflı taşınmazın maliki olan davacı tarafından, söz konusu taşınmazın mezarlık olan vasfının arsa olarak değiştirilmesi yönündeki cins değişikliği başvurusunun reddine ilişkin 17.05.2012 tarih ve 32 sayılı işlemin iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ: Dava konusu işlemin mevzuata uygun olarak tesis edildiği ileri sürülerek davanın reddi gerekliği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Bursa 3. İdare Mahkemesi'nce dosya 2577 sayılı yasanın 14/6. maddesi yönünden incelenerek işin gereği görüşüldü:

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14.maddesinin 3.fıkrasının (a) bendinde yer alan "görev" konusu ilk inceleme konuları arasında yer almış, 15.maddesinin 1. fıkrasında, 14.maddesinin 3/a bendine göre atili yargının görevli olduğu konularda görevli olmayan mahkemeye açılan davanın görev yönünden reddine karar verileceği hükme bağlanmıştır.

Türk 'Medeni Kanunu'nun 1014. maddesinde bir tescilin terkin edilmesi veya değiştirilmesinin, ancak bu kaydın kendilerine hak sağladığı kimselerin yazılı beyanı üzerine yapılabileceği, 1027. maddesinde ise, ilgililerin yazılı onayları yoksa yargı kararı olmadıkça tapu kayıtları üzerine hiçbir değişiklik yapılamayacağı hükmüne yer verilmiştir.

Bu kanun hükümleri gereğince tapu kayıtları üzerinde tescil, terkin ve tahsis gibi işlemlere ilişkin davaların görüm ve çözümü adliye mahkemelerinin görevi içinde bulunmamaktadır.

Dosyanın incelenmesinden; davacının, Yalova İli, Merkez İlçe, Fevziçakmak Mahallesi, ..... ada. ..... parsel sayılı mezarlık vasıflı taşınmazın maliki olduğu, söz konusu taşınmazın mezarlık olan vasfının arsa olarak değiştirilmesi yönündeki cins değişikliği başvurusunun reddi üzerine bakılmakta olan iş bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Olayda, davacının sahibi olduğu taşınmazın mezarlık olan vasfının tapu sicil kayıtlarında arsa olarak değiştirilmesi yönünde cins değişikliği talebinde bulunduğu açık olduğundan ve bu istemin tapu kaydında değişiklik yapılmasını gerektirdiğinden yukarıda anılan Kanun hükümleri gereğince uyuşmazlığın adli yargı mercilerince çözümlenmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle davanın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 15/1-a. maddesi hükmü uyarınca görev yönünden reddine, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 331. maddesinin 2. fıkrası uyarınca yargılama giderlerinin görevli mahkemece değerlendirilmesine, görevli mahkemede davaya devam edilmemesi halinde talep üzerine Mahkememizce dosya üzerinden yargılama giderleri hususunda karar verilmesine, kararın verildiği tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 660,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine, kararın tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde Danıştay nezdinde temyizi mümkün olmak üzere, 31/01/2013 tarihinde oybirliğiyle karar" verildi.