Sözcük anlamı itibariyle kökeni eski Roma’ya kadar uzanan avukat Advo Catus: "Üstün, ayrıcalıklı, güzel konuşan" anlamına gelir. Ne demektir bu; her güzel konuşan ve ayrıcalıklı olan avukat mıdır? Tabi ki hayır, bunun yanında hukuk ve yasa işlerinde yol gösterici özelliğiyle, savunmanın en önemli süjesi konumundadır.

Uğradığınız bir haksızlıkta, maddi kayıplar yaşadığımız bir olayda  veya anayasadan kaynaklı haklarımızın ihlali durumunda internetten ulaştığımız, kimi yanlış kimi eksik, kimi bilerek hatalı eklenen ve  kolaylaşmışçasına istediğimiz her bilgiye  arama motorları sayesinde milisaniyelerle ölçülen görüntüleme sayesinde hukuk bilir, alacağımız cezayı hesaplayabilir ve Sorunlara çözüm bulabileceğimiz noktalara geldik. Tabi ki bu tür bilgilere internet sayesinde ulaşmanın zahmetsiz ve bedelsiz olması beraberinde bir çok sorunu da getirmekle beraber avukatlığın bir önemi kalmadı diye düşündürebilir hale geldi.

Vatandaş istediği bilgilere istediği zaman ulaşıp, kendi hukuki sorunlarına çözüm ararken hukuk raconu diye tabir ettiğimiz ve bunların bir çoğunun maalesef arama motorlarında yer almadığı bilgiler mevcut hakların kaybının yanı sıra, haklı olduğumuz bir davada bizi haksız duruma düşürebilir veya büyük maddi kayıplar yaşamamıza sebebiyet verebilir.

En basit anlatımla, bir yerden bir yere giderken, hiçbir fikrimiz olmadığı bir yolda, herhangi bir coğrafi bilgimiz de yok ise ve  navigasyon da kullanmıyorsak, ya kaybolur ya da olduğumuz yerde sürekli döner durur, hem yolu kaybeder hem de zamanımızı boşuna harcarız.

İşte hukuki sürecinizde de  avukatlar, temsil görevini üstlendiği kişiler  için birer navigasyon cihazı olmanın yanı sıra, müvekkillerine yol boyunca eşlik eden ve  onların hedeflediği  hukuki sonuca gitmelerinde, üstün menfaatleri için elinden geleni yapan en önemli hukuk süjesidir.

Avukat, dava boyunca usul hükümlerini, uygulanacak maddenin terimlerinin anlaşılmasını ve başınıza gelen olaya özgü olarak nelerin lehinize olabileceğini veya davanızda hangi enstrümanların kullanılmasının işinize yarar olacağı noktasında tüm riskleri sizin için hesaplayan ve savunmasını bu yönde yaparak, haklılığınız noktasında sizi temsil eden kişidir.

Teorik bilgisinin yanı sıra pratik yolları ve uygulamayı en iyi bilen kişidir avukat. Dolayısıyla cumhurbaşkanı da olsanız da asgari ücretle çalışan bir vatandaş da olsanız mutlaka bir avukata hayatınız boyunca ihtiyaç duyarsınız. Çünkü kimi zaman haklı  da olsak, başımıza gelen olayın şokuyla kendimizi ifade edemeyiz.

Travmatik bir olayın ardından psikoloji de akut dönemi de dediğimiz evrede korku, çaresizlik ve  yalnızlık hissederiz. Bu beraberinde kendimizi gerektiği kadar savunamamayı veya yanlış ifade etmeye yol açar. Bir haksızlık ile karşı karşıya kaldığımızda dahi fiziksel tepkilerimiz bile reaksiyona uğrar, ellerimiz ayaklarımız titrer, sesimiz istediğimiz kadar gür çıkmaz. Halbuki sonuna kadar haklı fakat savunmasız kalmışızdır.

Tüm bu süreçlerde haklılığımızı ispatlayacak, bize kendimizi güçlü hissettirecek ve menfaatlerimizi koruyacak olan avukatımız devreye girer. Gerektiğinde sesi gür çıkan, kanunlar çerçevesinde hakkınızı arayan, maddi manevi menfaatleriniz için adalet duygusu bilinciyle sonuna kadar sizin için savaşan aktördür avukat. Kimi zaman sizinle birlikte ağlar, kimi zaman en olmazları oldurarak, mutluluğunuza ortak olur, kimi zamanda haklarınızı korumak adına gece gündüz demeden hukuksal enstrümanlar çerçevesinde yokluğunuzda sizin adınıza savaşır.

Zor olan sizin tek başınıza ilerlemenizdir aslında kolay olan ise, bu işi empati duygusuyla sizin adınıza meslek etiyle yapan ve görevini kutsal sayan avukatınızla beraber ilerlemenizdir. Unutmayın, haksızlığa uğramak diye bir şey yoktur aslında kendi yolculuğumuzda yanlış enstrümanlarla kullanarak çaldığımız cılız bir şarkı ve yanlış yolda yürüyüp, çıkmaz sokakta kaldığımız anlardır onlar.

Karanlıkta kaldığınızda elindeki fenerle yolunuzu aydınlatacak kişidir avukat. Onunla yürümemek, yürümekten daha pahalıdır.

Avukat

Ebru ULUIŞIK