Bilindiği üzere, Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren muhtelif firmaların ilan ve reklam vergisi konusunda ilgili belediyeler ile problem yaşadıkları görülmektedir. 2464 sayılı Belediyeler yerel kanununda ve ayrıca 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunun 7. mad. ’sinde bu konuda açıklamalar bulunmaktadır.

Somut olayda, Organize Sanayi Bölgesinde yer alan işyeri için Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından tahakkuk ettirilen ilan ve reklam vergisi, KDV dahil tahsis ücreti ile gecikme zammına ilişkin olayda Organize Sanayi Bölgesinde yer alan ışıklı ve ışıksız reklam tabelaları, davalı belediyenin yetki alanı içinde bulunmadığından, yetkisiz idarece tesis edilen dava konusu işlemde ve davayı reddeden Vergi Mahkemesi kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı şeklinde Danıştay tarafından karar verilmiştir. [1]

Sonuç olarak, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunun 12. mad.’ sinde Organize Sanayi Bölgesinin gelirleri arasında ilan ve reklam gelirlerine de yer verilmiştir. Olayda OSB’de yer alan ışıklı ve ışıksız reklam tabelaları, davalı belediyenin yetki alanı içinde bulunmadığından, yetkisiz idarece tesis edilen dava konusu işlemde ve davayı reddeden vergi mahkemesi kararından hukuka uyarlılık bulunmadığına karar verilmiştir.

-------------------------

[1] Bkz: Danıştay 9. Dairesi kararı, 17.10.2019 gün ve E:2018/154-K:2019/4849