Kendisine eşlik eden TBB Saymanı Av. Gökhan Bozkurt'la birlikte Hatay Barosu Başkanı Av. Erhan Nizamoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile buluşan Sağkan, darp edilen avukat Bülent Akbay'a bir kez daha geçmiş olsun dileklerini iletti.

İskenderun Adliyesinde, çok sayıda avukatın katılımıyla yapılan ortak basın açıklamasında saldırıya ilişkin hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olunacağı vurgulandı.

"ETKİN ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA SÜRECİ YÜRÜTÜLMESİNİ TAKİP EDECEĞİZ"

Sağkan, burada yaptığı açıklamada meslek örgütü olarak avukata yönelik şiddete karşı yıllardır mücadele ettiklerini hatırlatarak; avukata dönük şiddetin aslında vatandaşın adalete erişimine, savunma ve adil yargılanma hakkına dönük olduğunu kaydetti. Birlik Başkanı, "İskenderun’da yaşanan vahim olay münferit olarak bir avukata şiddet vakası değildir. İskenderun Adliyesi'nin önünde yaşanan olay maalesef ki kamu gücünün ve makam zırhının arkasına saklanmış çok ağır bir hukuksuzluktur" dedi. Sağkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adliyenin önünde kamusal makamın gücüne sığınılarak yapılan bir saldırı söz konusu. Bazı kamu görevlilerine görevleri nedeniyle tanınan özel plaka, devlet koruması gibi imtiyazlar, kişisel güç gösterisi ile kötüye kullanım için tanınmadığı gibi kişilere hukuka aykırı hareket etmek hak ve yetkisi de sağlamaz. Bu imtiyazlar kamu görevlilerine bizzat görevlerinin gereğini daha iyi yapabilmeleri bakımından kolaylık sağlamak üzere tanınmıştır. Ancak görüyoruz ki İskenderun’da Sayın Başsavcıya kamu düzeninin sağlanması görevini yerine getirmesi için konumu gereği tanınan imtiyazlar keyfi kullanıma dönüşmüş ve bir avukata karşı şiddete varan hukuksuzluk sarmalı içerisinde kullanılmıştır. Bu hukuksuzlukla tabii ki hukuki çerçevede mücadele edeceğiz. Çünkü burada avukata dönük olarak yapılan saldırı İskenderun’da istisnasız tüm vatandaşlarımızın hukuki güvenliğinin bulunmadığının somut örneğidir."

Sağkan, açıklamasında soruşturma dosyasına dün itibariyle olaya ilişkin yeni kamera görüntülerinin girdiğini ve bu görüntülerin maddi gerçeği açıkça ortaya koyduğunu vurgulayarak, "artık taraf açıklamalarından ziyade somut deliller ışığında idari ve adli soruşturmalar ile HSK soruşturmasının hızlı ve etkin şekilde yürütmesini bekliyoruz. O sebeple bugün İskenderun’dayız. Mağdur meslektaşımızın ve meslek örgütümüz olan baromuzun yanındayız. Sonuna kadar da bu konuda ihmali ve suçu olan herkes en ağır şekilde cezalandırılıncaya kadar Türkiye Barolar Birliği sürecin takipçisi olacaktır" şeklinde konuştu.

Sağkan'ın açıklamasının ardından konuşan Av. Bülent Akbay da TBB yönetimi, Hatay Barosu ve avukatların olayın ilk anından itibaren kendisine sahip çıktıklarını, etkin bir mücadele vermek için de ellerinden geleni yaptıklarını belirterek teşekkür etti.

GEÇİCİ AVUKAT OFİSLERİNE ZİYARET

Birlik Başkanı Sağkan, basın açıklamasının ardından depremde büyük zarar gören İskenderun'da, Hatay Barosu ile TBB'nin destekleriyle kurulan geçici avukat ofislerini ziyaret etti. Sağkan burada avukatlarla sohbet ederek ihtiyaç ve talepleri dinledi.