İZMİR (AA) - Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezinde (CERN) yürütülen Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC) projesinde, çarpıştırıcının vakum odacığının prototipiyle ilgili çalışmaları Ege Üniversitesi (EÜ) ve İzmir Ekonomi Üniversitesinden (İEÜ) akademisyenler yapacak.

EÜ'den yapılan açıklamaya göre, elektron ve pozitron çarpışmalarının gerçekleşeceği vakum odacığının prototipinin yapılması için CERN FCC ile işbirliği protokolü imzalandı.

Vakum odacığını hayata geçirmek üzere çalışma başlatan Türk bilim adamları, birbirlerine göre zıt yönlerde yaklaşık ışık hızında giden elektron pozitron demetlerinin çarpışacağı vakum odacığının prototipini yapacak.

EÜ'nün araştırma ekibini ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye'de bir ilk olacak bu projenin EÜ'nün katkılarıyla yapılacak olmasından duyduğu gururu dile getirdi.

Araştırma grubunun çalışmalarına destek almak için Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna bir proje sunduğunu ifade eden Budak, "Yaklaşık olarak 4 milyon lira değerindeki bu projenin kabul olması durumunda, Türkiye somut anlamda CERN FCC projesine çok önemli katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Araştırma grubunda yer alan EÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rena Çiftçi ise prototipin yapımında en ileri vakum teknolojisi kullanılacağını kaydederek, şunları belirtti:

"Eğer biz bu prototipte başarılı olursak, gelecekte CERN'de yapılacak 100 kilometre çevre uzunluğuna sahip FCC çarpıştırıcısının inşası sırasında ilan edilecek ihalelerde, Türk firmaları da kendi varlıklarını ortaya koyabilecek. Ayrıca bu ileri teknolojiyi öğrenirsek sadece Türkiye'de veya CERN'de değil, dünyanın neresinde olursa olsun bir hızlandırıcı yapılacağı zaman Türk firmalarımız burada iş yapabilecek."