20 Ağustos 2021 tarihli ve 31574 sayılı Resmî Gazete’de duyurulan Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi Genelgesi (“Genelge”) ile yapay zeka ve bilgi teknolojilerindeki gelişimden ulusal bir strateji doğrultusunda faydalanılması yolunda adımlar atılmıştır.

21. yüzyılda yapay zekaya dayalı sistemlerin; üretim süreçleri, meslekler, gündelik yaşam ve kurumsal yapılar üzerindeki dönüştürücü etkisi, insanlığı yeni bir çağın eşiğine getirmiştir. Dijital dönüşüm hedeflerine daha etkin ve hızlı şekilde ulaşabilmek maksadıyla yapay zeka teknolojilerinden faydalanılması elzem hale gelmiştir.

Ulusal çapta dijital dönüşümün sağlanması yolunda, ülkemizde yapay zeka alanında yürütülen çalışmaları daha ileriye taşımak, bu alanda stratejik öncelik, amaç, hedef ve tedbirleri belirlemek ve bunları hayata geçirmek üzere Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile iş birliği içinde “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi (2021-2025)” hazırlanmıştır. Söz konusu Ulusal Yapay Zeka Stratejisinin hazırlandığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı'nın resmi internet adresinde (http://cbddo.gov.tr/) yayımlanacağı açıklanmıştır.

Yapay zekâ teknolojilerinin üretilmesine ve kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik belirlenen ulusal politikalar çerçevesinde yapılacak çalışmaların etkin olarak yürütülmesi, Strateji Belgesinde belirlenen tedbirlerin uygulanmasının üst seviyede izlenmesi ve gerekli koordinasyonun sağlanması amacıyla Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi Yönlendirme Kurulu (“Yönlendirme Kurulu”) kurulmuştur.

Genelge ile, Yönlendirme Kurulu’nun üç ayda en az bir defa toplanacağı, davet üzerine ayrıca toplanabileceği, sekreterya hizmetlerinin Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından birlikte yürütüleceği, Yönlendirme Kurulu’nun çalışmalarına yardımcı olmak maksadıyla alt kurullar, teknik komite, danışma ve çalışma grupları oluşturulabileceği, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra üniversiteler, sivil toplum temsilcileri, meslek birlikleri ve özel sektör temsilcilerinin Yönlendirme Kurulu toplantılarına davet edilebileceği ve alt kurul, komite, danışma ve çalışma gruplarında yer alabileceği ifade edilmiştir.

Türkiye’nin ilk Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, 24 Ağustos’ta Bilişim Vadisi’nde düzenlenecek tanıtım programı ile kamuoyuna açıklanacak ve programda yapay zeka teknolojileri de kullanılacak olup, Stratejinin, aynı gün Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin (cbddo.gov.tr) internet sitesinde yayımlanacağı bildirilmiştir.