7256 SAYILI BAZI KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YASADA YURTDIŞINDA BULUNAN PARA, ALTIN, DÖVİZ, MENKUL KIYMET VE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARININ 30.06.2021 TARİHİNE KADAR TÜRKİYE’DEKİ BANKA VEYA DİĞER ARACI KURUMLARA BİLDİRİLMESİ

Bilindiği gibi, 7256 sayılı  yasa TBMM’ne 11/11/2020 tarihinde kabul  edilerek Cumhurbaşkanı tarafından  imzalanarak 17.11.2020 gün ve 31307 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

Bu çalışmamızda 7256 sayılı  kanunun 21.maddesi ile 193 sayılı GVK’na geçici md 93 olarak eklenen hüküm: “Yurtdışı varlıkların ekonomiye kazandırılması” ile ilgili konular tartışılacaktır. Buna göre;

1) Yurtdışı bazı varlıklar örneğin para, altın, döviz, menkul kıymet ve öteki sermaye piyasası araçları 30.06.2021 tarihine kadar  Türkiye’deki banka veya  aracı kurumlara deklere edilecektir. 

2) Söz konusu varlıklar sahipleri tarafından serbestçe tasarruf edilebilir. 

3) Bu varlıklar vergi incelemelerinde transfer eden mükellefler tarafından inceleme de bulunacak matrah farklarından mahsup edilemeyecektir.  

4) Transfer edilen varlıklarla ilgili herhangi bir vergi incelemesi yapılamayacaktır. 

5) Transfer işlemleri en geç 30.06.2021 tarihine kadar Türkiye’ye getirilmelidir. 

6) Madde hükmüne göre kapsama giren varlıklar yurtdışında bulunan banka veya diğer kurumlardan kullanılan ve bu maddenin yürürlük tarihi itibariyle kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 30.06.2021 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilecektir. Böylece, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme koşulu  aranmaksızın bu madde hükümlerinden faydalanılacaktır. 

7) Madde hükmüne göre,  kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının yurtdışında bulunan  para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının  bu maddenin yürürlüğe girmesinden  önce Türkiye’ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması  durumunda ise, söz konusu  avansların  defter  kayıtlarına düşülmesi kaydıyla  bu  madde hükümlerinden faydalanılır. 

8) 213 sayılı VUK uyarınca defter tutan mükellefler, bu madde kapsamında Türkiye’ye getirilen varlıklarını, dönem kazancının  tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dahil edebilecekleri gibi aynı varlıkları  vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate almaksızın işletmelerinden çekebilirler.  

9) Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter  kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 30.06.2021 tarihine kadar vergi dairelerine bildirilir. Bildirilen söz konusu  varlıklar, 30.06.2021 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilebilir. Bu takdirde, söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilir. Bu fıkra kapsamında bildirilen taşınmazların ayni  sermaye olarak konulmak  suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının bildirim tarihi itibariyle alınmış olması ve söz konusu kararın bildirim tarihini izleyen 10.ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, bu madde hükümlerinden faydalanabilirler.