Covid-19 salgının tekrar yükselişe geçmesi ile birlikte geçtiğimiz yılın Ekim ayında yapılması planlanan Baro seçimleri, İçişleri Bakanlığı’nın Genelgeleriyle iki kez ertelenmişti. Aralık ayındaki ertelemenin ardından yeni seçim tarihi 1 Mart 2021 olarak belirlenirken, bir ay öncesinden duyuruya çıkması gereken Barolardan herhangi bir açıklama gelmemesi tepkilere neden oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Hakları Grubu – Ankara (AHG-A) Avukatlarından Deniz Vural, “Barolara yönelik hukuksuz müdahalelerin ve bölme girişimlerinin arttığı bu dönemde, Baro seçimlerinin ertelenmesine yönelik TBMM düzenlemeleri yapılabilirdi. Buna rağmen İçişleri Bakanlığı Genelgeleriyle hukuksuz bir şekilde karar verilirken, Baroların hali hazırdaki seçim tarihi olan 1 Mart için harekete geçmemiş olmasını kabul etmiyoruz. Önümüzdeki ay avukatların iradesini yansıtan bir genel kurulun yapılması konusunda ısrarcıyız. Baroların bu doğrultuda, erteleme kararlarını kanıksamadan seçim takvimlerini açıklaması gerekiyor” dedi.

Barolarda temsil ve demokrasinin işlemesinin büyük öneme sahip olduğuna değinen Av. Vural, “Avukatlık kanunun 91’nci maddesi baro yönetim kurullarının süresini açıkça belirtir. Biz baroların demokratik yapısının bozulmaması için mücadele ettik. Etmeye de devam edeceğiz. Bizim karşı çıktığımız şey herhangi bir çabanın gösterilmemesidir” diye konuştu.

“Seçim duyurusuna çıkmamak niyet göstergesidir”

Konuyla ilgili konuşan Avukat Kemal Ulusoy da, Baroların konuyla ilgili sesiz kalarak, avukatların iradesini görmezden geldiğini belirtti. AHG-A olarak ilk erteleme sürecinde de “10 Ekim’de Genel Kuruldayız” diyerek demokratik haklarının takipçisi olduklarını ifade eden Av. Ulusoy, “Siyasi partilerin salgın koşullarını hiçe sayarak yaptığı genel kurullar ortadayken, hukuksuz yöntemlerle ertelenen Baro seçimlerinin dile getirilmemesi ve seçim duyurusuna çıkılmaması bir niyet göstergesidir” ifadelerini kullandı. Erteleme tarihi olan 1 Mart’ın yaklaşmasına rağmen, yeni kurulan İstanbul 2 Nolu Barosu dışında herhangi bir Baronun duyuruya çıkmadığını belirten Av. Ulusoy, “Barolara yönelik keyfi uygulamaların karşısında sesiz ve hareketsiz kaldıkça ne seçim yapılabilir ne de hukuk yaşatılabilir. Seçimler için daha fazla vakit kaybedilmemelidir ve Mart ayı içerisinde genel kurullar yapılmalıdır” diye konuştu.

Salgın koşullarına uygun genel kurul yapılmasının yollarının aranabileceğini hatırlatan Ulusoy, “Ekim ayından bu yana geçen sürede, baro seçimlerinin yapılması için alternatif bir yol aranmış mıdır? Seçim muhataplarıyla, alternatif yollar üzerine konuşulmuş mudur? Hayır! Biz AHG-A olarak etkin bir çaba görmüyoruz. Durumun olağanlaştırılması kabul edilemez. Seçim takvimi bile hazırlanmıyor. Bu kabul edilemez” ifadesini kullandı.