Anlaşmalı boşanma davasında yoksulluk nafakası talebinde bulunulmaması veya bu haktan açıkça feragat edilmiş olması halinde sonradan süresi içerisinde nafaka davası açılarak yoksulluk nafakası talebinde bulunulması mümkün değildir çünkü haktan açıkça feragat edilmiş ise zaten mevcut olan bir hak yoktur; feragat edilmemiş ancak herhangi bir talepte bulunulmamış ve bu nedenle yoksulluk nafakasına hükmedilmemiş ise de, yoksulluk nafakasının şartlarından birinin kusur durumunun tespiti olmasından dolayı sonradan yoksulluk nafakasına hükmedilemez. Çünkü anlaşmalı boşanma davasında herhangi bir kusur tespitinde bulunulmamış olur. Ancak iştirak nafakası çocuğun üstün yararına ve kamu düzenine ilişkin bir husus olduğu için ve kusur şartı aranmadığı için, velayet hakkı kendisinde bulunan taraf diğer tarafa karşı her zaman iştirak nafakası talebiyle dava açabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; bahsi geçen davalar anlaşmalı boşanma davaları...
Çekişmeli boşanma davalarında ise yoksulluk nafakası, dava dilekçesi ile birlikte talep edilebileceği gibi, boşanma davası ile talep edilmeyen yoksulluk nafakası, boşanma davası ile verilen boşanma kararının kesinleştikten sonra 1 yıl içerisinde ayrıcı nafaka davası açılarak talep edilebilir.
Boşanma davası sonrasında yoksulluk nafakasının talep edilebilmesi için:
- Boşanmanın çekişmeli boşanma davası yoluyla sağlanmış olması,
- Yoksulluk nafakası talebinde bulunacak olan tarafın, çekişmeli boşanma davası sonucunda verilen nihai kararda, karşı taraftan daha ağır kusurlu bulunmamış olması gerekir.
Av. Gamze Didem ÖZ