Ankara- AHG-A, izinli ve mazeretli hakimlerin anlık ve günlük olarak uzun bir süredir takip edilememesinin yarattığı sorunların önüne geçmek üzere Ankara Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonluğu Başkanlığı’na dilekçe verdi. AHG-A adına Av. Duygu Çeribaşı ve Av. Emrah Altunoğlu tarafından verilen dilekçede, COVID-19 nedeniyle zorunlu idari izinli olan icra dairelerinin sabit bir internet sitesinde adalet komisyonu tarafından günlük ve anlık değişikliklere uygun olarak listelenmesi ve mazeretli/izinli hakimlerin bilgilerinin, dava dosyasının avukatlarına SMS yoluyla iletilmesi talep edildi.  Konu hakkında görüşlerini dile getiren Av. Çeribaşı, “kaybettiğimiz her vakit, aynı zamanda başka bir vatandaşın adalete erişiminden çalınan bir vakittir” ifadelerini kullanırken, çağın gereklerine uygun çözümler üretmenin yaşanan hak kayıplarını en aza indireceğinin altını çizdi.

Mevcut sistem takibi güçleştiriyor, COVİD 19 değişikliklerini içermiyor

Adalet Komisyonu Başkanlığı’na verilen dilekçede, mevcut sistemin takibi güçleştirdiğinin altı çizilirken şu ifadeler kullanıldı: “Komisyonunuzun mazeretli hakimleri yazıyla baroya bildirmesi ve baronun da yazıları tek tek yayınlaması takibi güçleştirmekte olduğu gibi, COVID19 tedbirleriyle yapılan anlık değişiklikleri de içermemektedir. Bu durum avukatların ve de vatandaşların, mazeretli hakimleri ancak duruşma salonu kapısında öğrenmelerine; ayrıca tüm taraflarda zaman, para ve iş kaybına yol açmaktadır.”

“Adaletin işleyişi için çağın gereklerine uygun pratik çözümler üretilmelidir” 

Avukat Hakları Grubu Ankara Barosu Başkan Adayı Av. Duygu Çeribaşı, dilekçeye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Adalete erişim vazgeçilmez bir haktır. Bu hakkın kullanımında biz avukatlar çok önemli, kilit bir role sahibiz. Etkili bir şekilde işleyen adalet sistemi olmadığında ise, sadece sistemin işleyemeyişinden kaynaklanan hak kayıpları meydana gelmektedir. Avukatların, izinli ve mazeretli hakimlerin bilgisine, karantinadaki icra dairelerinin verisine ulaşması bu anlamda çok önemlidir. Bunlara ulaşamadığımız için kaybettiğimiz her vakit, aynı zamanda başka bir vatandaşın adalete erişiminden çalınan bir vakittir. Bu yüzden diyoruz ki, SMS sistemi ve internet sitesi üzerinden duyuru gibi yöntemlerle yapılacak anlık ve günlük duyuruların önemi büyüktür. Bunu sistemli bir şekilde yapmak ise yaşanan hak kayıplarını en aza indirecektir. Adaletin işleyişi için çağın gereklerine uygun, pratik çözümler üretilmelidir.”