Avukat Hakları Grubu'nun CİMER üzerinden Adalet Bakanlığı vasıtasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 8 Kasım 2020’de ilettiği "Çağlayan Adliyesinde neden protokol kapısı ve yolu var, protokol kimdir, avukatlar neden bu alanlara giriş çıkış yapamamaktadır?" sorusuna cevap geldi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan verilen cevapta 'güvenlik tedbirleri bakımından' sadece hakim-savcıların A kapısını kullandığı ifade edildi.

İşte o yazı ve cevap

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA 

BİLGİ EDİNMEK İSTEYEN : Av. M. Gökhan Ahi (Avukat Hakları Grubu Adına) 

KONU : Çağlayan Adliyesi’nde uygulanan protokol kapısı uygulaması. 

AÇIKLAMALAR : 

İstanbul Çağlayan Adliyesinde (Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz Yerleşkesi) uzun bir süredir A2 Blok’ta bulunan G1 kapısı sadece protokol girişi olarak kullanılmakta ve yerleşim planında yazılı olmasına rağmen avukatların giriş ve çıkışına izin verilmemektedir. Sorulduğunda Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı olduğu söylenmektedir. Ayrıca, B2 – A2 – D2 Bloklar arasındaki araç yolu, her iki taraflı olarak bariyerlerle kapatılmış olup avukat araçlarına geçiş izni verilmemektedir. Otoparktan çıkan bir avukat aracının, daha kısa ve trafiksiz olan bu yola girişine izin verilmemekte, adliye yerleşkesinden çıkış için yoğun trafik altındaki Çağlayan Kavşağı Altgeçidine yönlendirilmektedir. 

İstanbul’un diğer iki büyük adliye binası olan Anadolu Adliyesi ve Bakırköy Adliyesinde, protokol kapısı bulunmasına rağmen, avukatların bu kapılardan giriş ve çıkışlarında bir engel bulunmamaktadır. 

SORULAR: 
1) Adliye binalarındaki Protokol kimdir? Bu Protokol hangi kritere ve hangi mevzuata göre belirlenmektedir? Cumhuriyet Savcıları kamu adına görev yaparken, mahkemeler Türk Milleti adına karar verirken, Adliye binalarındaki Protokol kimi temsil etmektedir?  

2) Adliye binasına giriş için protokol kapısı veya protokol yolu gerekli midir? Bu gerekliliğin dayandığı mevzuat nedir? 

3) Avukatların ve stajyer avukatların, ekte bulunan yerleşim planında “Avukat Hakim Savcı Giriş kapısı” olarak nitelendirilmesine rağmen A2 Blok’ta bulunan G1 kapısından giriş çıkış yapamamasının sebebi nedir? 

4) Avukat ve stajyer avukat araçlarının, ekte bulunan yerleşim planında gösterildiği gibi B2 – A2 – D2 Bloklar arasındaki araç yolunu kullanamamasının sebebi nedir? 

5) Eğer bu kısıtlamalar Cumhuriyet Başsavcısının talimatına dayanıyorsa, bu talimatın yasal dayanağı ve gerekçesi nedir? Bu talimatın yazılı bir örneği tarafımıza gönderilebilir mi? 

6) A2 Blok’ta bulunan G1 kapısından veya ana nizamiye kapısından girme yasağını delen bir avukat için, polis memurunun muamelesi ne olabilir? Avukat girmekte veya çıkmakta ısrar ederse polise zor kullanma yetkisi verilmiş midir? 

SONUÇ : 

Yukarıda sorulan sorulara cevaplarınızın belgeleriyle birlikte, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu hükümlerince yazılı olarak ve her madde için ayrı ayrı cevaplandırılmak üzere tarafıma bildirilmesini talep ederim.