Anayasa Mahkemesi Başkanveki Hasan Tahsin Gökcan'ın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle başkanvekilliği için Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca seçim yapıldı.

Yapılan seçim sonucunda, Hasan Tahsin Gökcan, AYM Başkanvekilliği'ne yeniden seçildi.

AYM'den yapılan açıklamada, "30/3/2011 tarihli ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 12. maddesi uyarınca 6 Nisan 2023 tarihinde yapılan seçimde Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine Hasan Tahsin Gökcan seçilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Hasan Tahsin GÖKCAN kimdir?

1965 yılında İskilip ilçesinde doğmuş, 1987 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden  mezun olmuştur. Gazi Üniversitesi SBE Kamu Hukuku Anabilim Dalında yaptığı yüksek lisans eğitimini 1991 yılında Devlet Yetkilerinin Sınırlandırılması ve 1982 Anayasası adlı tez çalışmasıyla tamamlamıştır.

1987 yılında Ankara hâkim adayı olarak staja başlamıştır. 1989 yılı Mayıs ayı kurası ile atandığı Fındıklı hâkimliği görevinden sonra sırasıyla Tuzluca ve Bozüyük hâkimliği ve Yargıtay tetkik hâkimliği görevlerinde bulunmuştur. 24/2/2011 tarihinde Yargıtay üyesi olarak seçilmiştir.

Yargıtay Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 17/3/2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyesi olarak seçilmiş, 24/3/2014 tarihinde göreve başlamıştır.

Çeşitli hukuk dergilerinde yayımlanmış makaleleri ve mesleki konularda kitapları bulunmaktadır. Kitapları arasında Yorumlu-Uygulamalı Türk Ceza Kanunu (6 Cilt), Uzlaşma ve Önödeme, Kamu Görevlisi ve Özel Soruşturma Usulleri, Taksirle Adam Öldürme ve Yaralama Suçları, Açıklamalı Avukatlık Kanunu, Tıbbi Müdahaleden Doğan Hukuki ve Cezai Sorumluluk, Haksız Fiil Sorumluluğu ve Tazminat Hukuku, Karayolları Trafik Kanununa Göre Hukuki Sorumluluk, Tazminat, Sigorta ve Rücu Davaları, Görevi Kötüye Kullanma, Zimmet, Banka Zimmeti, İrtikap, Rüşvet Suçları ve Kamu İdaresine Karşı İşlenen Suçlar yer almaktadır.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 26/3/2019 tarihinde yapılan toplantıda Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçilmiştir. Seçildiği başkanvekilliği ve Birinci Bölüm başkanlığı görevini 15/4/2019 tarihinden itibaren yürütmektedir.

Hasan Tahsin GÖKCAN, evli ve 2 çocuk babasıdır.