Türk Hava Kuvvetlerine uçak alabilmek için halkın da katkısını sağlamak üzere 1926 yılında “Türk Tayyare Cemiyeti” kurulmuş ve “Tayyare Piyangosu” yapılmıştı.

Çekilişleri yapmak yetkisi 1939 yılında kurulan ve gene bir kamu kurumu olan “Milli Piyango İdaresi’ne” verildi.

Bir Devlet Kurumu olan Milli Piyango İdaresinin özelleştirilmesine kapı açmak için 2017 yılında “Türkiye Varlık Fonuna” devredildi.

Cumhuriyet döneminde kurulan bir çok fabrika ve kuruluşun satılmasına, özelleştirilmesine benzer şekilde ,Türkiye Varlık Fon’u tarafından,  Milli Piyango ve tüm şans oyunları 10 sene müddetle, bir yabancı kuruluş olan “Sisal SPA ile Demirören Holding’e” devredildi.

Aslında böyle bir devire hiç lüzum yoktu çünkü piyango işi; bir emek, fabrika, sermaye isteyen bir iş değildir. El kadar bir kağıt parçasına bir takım numaraları basıp, bileti satıyorsun, Toplanan paranın yarısını dağıtıp, yarısını cebine atıyorsun.

Buna rağmen özelleştirme ve devir yapıldı. Devir alan şirket topluluğu çok kazanmak için; oyun sayılarını, isimlerini, çekiliş tarihlerini artırdı, kazanma şansı, bayi karları azaltıldı, gezici bayiler kaldırıldı. Oyunlar internete intikal etti, kumar oynayanların sayısı arttı, yaşları azaldı, çocuklar bile internet üzerinden kumar oynamaya başladılar.

Örneğin daha önce “sayısal loto” olan oyunun adı “çılgın sayısal loto” yapıldı ve tek bir biletteki 49 olan seçimlik numara sayısı 90 rakama yükseltildi. Böylece rakamları tutturma ve kazanma şansı, milyonlarda bire indirildi.

Yeni adı ile “çılgın sayısal loto’nun” ilk çekilişi 3.08.2020 tarihinde yapıldı. Çekilişin başladığı günden itibaren 2020 yılında toplam 65 çekiliş yapıldı ve 6 rakamı tutturan olmadı, bütün paralar özel kuruma kaldı.

İçinde bulunduğumuz 2021 yılında gene bir numaralı çekilişden başlayıp, günümüze kadar 92 çekiliş yapıldı, gene 6 bilen çıkmadı diye büyük ikramiye dağıtılmadı.

Milli Piyangoyu devir alıp ilk çekilişini yaptığı 3.08.2020 yılından itibaren tam bir sene geçti. Sisal SPA ile Demirören Holding şimdi 1. yaşlarının doğum günlerini kutluyorlar. Ama…

Bu bir sene içinde yani 3.08.2020 den 2.08.2021 tarihine kadar “toplam 157 çekiliş” yapılmış olmasına rağmen, 6 bilen hiç çıkmadı ve vatandaşdan toplanan para, şirketin cebinde kaldı.

Bütün devirlerin, özelleştirmelerin, bir yıllık çekilişin sonu bu oldu.

Şimdi bunun adına ne derseniz deyin…

Av.A.Erdem AKYÜZ