Türk kızı Keriman Halis 31 Temmuz 1932 günü Belçika’da yapılan yarışmada Dünya (Kainat) Güzellik Kraliçesi seçilmişti.

Yarışma sonrası bulunduğu otelin önünde toplanan binlerce kişi “Vive la Mustafa Kemal” ve “ Vive la Miss Turquie” (Yaşasın Mustafa Kemal, Yaşasın Türk Güzeli) diye bağırmaktaydı.

Keriman Halis’den pencereye çıkarak halkı selamlaması istendi. Kraliçe, kendisine bir “Türk Bayrağı” verilmedikçe balkona çıkmayacağını söyledi. Tezahüratın artmasına rağmen, Türk Bayrağı bulunamadığı için balkona çıkmayı kesin olarak reddetmesi karşısında otelde bulunan atlas kumaşlar kesilerek alelacele bir Türk Bayrağı yapıldı. Bu bayrağı alan Keriman Halis balkona çıkarak, çılgınca tezahürat yapan halkı selamladı.

ATATÜRK yarışma sonrası yaptığı açıklamada “Türk kızlarından birinin Dünya Güzeli seçilmiş olmasını doğal karşılıyorum. Ancak Türk Gençlerinin bu güzelliği, bilim ve teknikte ilerleyerek de devam ettirmelerini isterim.” demiştir.

Keriman Halis’e 1934’te çıkan Soyadı Kanunu ile Atatürk tarafından “Ece” soyadı verilmiştir.

Kraliçe seçildiği tarihden tam 91 yıl sonra Türk kadınına bakış açısının, verilen değerin ve kılık kıyafetinin değişmiş olması üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir konudır.

Av.A.Erdem AKYÜZ