İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen terör örgütü DHKP-C’ye yönelik operasyonda gözaltına alınan ve dün adliyeye getirilen 12 avukatın sorgusu bugün öğle saatlerinde tamamlandı. Savcılık ve mahkeme sorgu işlemleri 24 saat sürdü.

10 AVUKAT TUTUKLANMA İSTEMİYLE SEVK EDİLDİ

Savcılık sorgularının avukatlar Avni Güçlü Sevimli, Barkın Timtik, Şükriye Erden, Naciye Demir, Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı, Taylan Tanay, Ebru Timtik, Günay Dağ, Selçuk Kozağaçlı ve Efkan Bolaç tutuklanmaları talebiyle özgürlük hakimliğine sevk edildi. Avukatlar Güray Dağ ile Gülvin Aydın ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

'AVUKAT BOLAÇ HAKKINDA DELİL VAR AMA ADLİ KONTROL YETERLİ' KARARI

Nöbetçi sorgu hakimliğine dün geç saatlerde sevk edilen şüphelilerin sorgusu bugün öğle saatlerine kadar sürdü. Nöbetçi sorgu hakimi Yakup Kaya tarafından yeniden sorgulanan avukatlardan Efkan Bolaç hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama sebeplerinin bulunduğu belirtildi. Ancak tüm dosya kapsamı dikkate alındığında Bolaç için adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağını ve tutuklamanın ölçülü olmayacağını belirten Hakim Yakup Kaya, avukat Efkan Bolaç’ın serbest bırakılmasına karar verdi. Bolaç için yurtdışına çıkış yasağı kondu.

Hakim Yakup Kaya, avukatlar ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Taylan Tanay, Barkın Timtik, Ebru Timtik, Avni Güçlü Sevimli, Şükriye Erden, Naciye Demir, Nazan Betül Vangölü Kazağaçlı ve Günay Dağ’ın üzerlerini yüklenen suçu işledikleri hususunda kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunduğunu belirtti. Teknik takip, fiziki takip, aleyhte tanık beyanı, gizli tanık beyanları dikkate alındığında avukatların üzerine atılı suçun tutuklamayı gerektirir suçlardan olduğunu belirten Hakim Kaya, 9 avukatın da tutuklanmasına hükmetti.

''FACEBOOK'TAKİ FOTOĞRAFIMI ALIP 'FİZİKİ TAKİP SONUCU ALINMIŞTIR' DEMİŞLER''

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın hakimlikte verdiği ifadede, “Hakkımda 'bir çok eyleme katılıyor' diye dosyaya koymuşlar, fotoğrafım ise facebook'tan alınmıştır ve üzerine de 'fiziki takip sonucu alınmıştır' şeklinde yazılmıştır. Haftada 3 gün eylem yapıyoruz ama polis tembellik yapıp takip bile yapmamıştır” dediği öğrenildi.

''YAPTIKLARIM BENİM İÇİN ONURDUR''

Tutuklanan avukat Taylan Tanay da Hakimlik'te verdiği ifadede, on yıldır Halkın Hukuk bürosunda çalıştığını ve mesleğinden dolayı burada olduğunu söylediği belirtilerek, “İki dönemdir ÇHD İstanbul Şube Başkanı'yım, ben dernek tüzüğü doğrultusunda öğrenci, devrimci, işçi, Kürtler'in avukatlığını üstlenmekteyim, bu savcılık tarafından suç olarak düşünülse de yaptıklarım benim için onurdur, bunların suç olduğunu düşünmüyorum. Hakkımdaki suçlamayı kabul etmiyorum” dediği belirtildi.

ADLİYE BİR ANDA KARIŞTI

9 avukatın tutuklanmasının ardından adliye koridorları karıştı. Destek için gelenler slogan ve alkışlarla kararı protesto etti. Tutuklanan avukatlar Kozağaçlı ve Tanay sandalye üzerine çıkarak adliye koridorunda açıklama yaptı.

Dün olduğu gibi bugünde Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nda geniş güvenlik önlemleri alındı. Dışarıda birçok polis panzeri ve çevik kuvvet polisi hazır bekletildi. İçerde de güvenlik önlemleri sorguların yapıldığı 7. katta yoğunlaştırıldı.

SORGULARIN YAPILDIĞI 7. KATA ÖZEL ÖNLEM

Özel güvenlik ile bariyer kuruldu. Sorgu hakimliğinin bulunduğu koridora kasklı ve coplu çevik kuvvet polisleri yerleştirildi. Sorgu hakimliğinin bulunduğu bölüme avukatlar hariç kimse alınmadı. Öğle saatlerinde tüm sorgular bitti. Yaklaşık 1 saat sonra hakim kararını açıklamak üzere avukatlar salona alındı. Nezarethaneye indirilen gözaltılar ise mahkeme salonuna çıkartıldı. Bu sırada avukatlar ve destek için gelenler ile şüpheliler sık sık slogan attılar.

TUTUKLAMA KARARI AĞLATTI

Daha sonra karar açıklandı. 9 avukatın tutuklanma kararının ardından, destek için bekleyenlerin ağladığı görüldü. Tutuklanma kararı ile birlikte adliye koridorları avukatların attığı sloganlarla inledi. Mahkeme salonundan çıkarılan şüphelilerin çevresinde çevik kuvvet polisi etten duvar ördü. Bu sırada mahkeme salonu önünde bekleyen şüpheli avukatları ise bu duruma tepki gösterdi. Alkışlarla salondan çıkan 9 avukattan ikisi sandalye üzerine çıkarak kısa bir açıklama yaptı. Diğer avukatlara yönelik yapılan açıklama amatör kameralar tarafından görüntülendi.

KOZAĞAÇLI: NASIL SAVCILIK YAPMALARI GEREKTİĞİNİ ÖĞRETECEĞİZ

Bu kavganın herkesin kavgası olduğuna dikkat çeken Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı, “Bu kavga devrimci avukatların. Daha önce tutsak ettikleri avukat arkadaşlarımız için nasıl mücadele ettiysek şimdi de bizim için ediyorsunuz. Bundan çok büyük gurur duyuyoruz. Burada bize sahip çıkan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bürolarımız açık, açık kalacak. Derneğimiz açık, açık kalacak. Nasıl savcılık yapmaları gerektiğini öğreteceğiz. Nasıl yargıçlık yapmaları gerektiğini öğreteceğiz" dedi.

TANAY: MÜCADELEMİZ İÇERDE DE DEVAM EDECEK

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay da, “Fiziki olarak kısa bir ara veriyoruz. Mücadelemiz içerde de sürecek. Çok bedel ödedik. İlk kez tutuklanmıyoruz. Bu mücadele kesintisiz olarak devam ediyor. Bizi tutuklayarak bu mücadeleyi sekteye uğratacağını sananlar yanılıyorlar. Biz işçilerin, öğrencilerin, ezilenlerin ve yoksulların, bu ülkede kim eziliyorsa her bedeli göze alarak bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

100 AVUKATTAN ALKIŞLI PROTESTO

Bu konuşmaların ardından tutuklananlar nezarethaneye indirildi. Destek için gelen 100’e yakın avukat ise alkışlarla ve sloganlarla kararı protesto etti. Adliyenin ana girişi önünde toplanan avukatlar burada bir süre alkışlarla protesto gösterisi yaptı.