Taciz sadece elle, dille, gözle olmaz ki…

Tacizin bir de elektronik yolla veya mesajla olanı var.

Bu da diğerinden daha az rahatsız edici değil. Üstelik her yaşta ve her cinsde kişiye uygulanıp daha sık rastlanılan şekli.

İnternet sayfasındaki “email” yani “kişisel haberleşme sayfanız” adeta eviniz gibi özel bir şey. Nasıl ki evinize, kapınızı anahtarla açarak giriyorsanız, email sayfanıza da şifrenizi yazarak giriyorsunuz. Aynen evinizde olduğu gibi, email sayfanızda da ancak izin verdiğiniz kişilerin olması gerekir.

Ancak sayfanıza girip bakıyorsunuz ki, hiç tanımadığınız kişilerden, guruplardan gelen onlarca saçma sapan mektup. 
Dahiyane görüşlerini iletenlerden tutun da aklınıza ne gelirse var. Üstelik bunların seri halinde ve sürekli olarak gelmesine engel de olamıyorsunuz, Hiç olmadığınız halde sizi “üye” olarak tanımlıyorlar.  Her ne kadar gelen yazının altında “şu adrese boş bir email atarsanız üyeliğinize son verilecektir” deniyorsa da, bundan bir sonuç almanız mümkün değil. Tacizden canı yandığı için evini değiştiren insanlar olduğu gibi, elektronik tacizden canı yandığı için haberleşme adresini değiştirenler var.

Tacizin en sık rastlanan ve en ağır şekilde yapılan türlerinden biri de “telefon, çağrı ve mesaj” şeklinde olanları.

Gece yarısı tam uykuya dalarken telefon çalıyor “Hayırdır İnşallah” diye fırlıyorsunuz, telaşla telefonu ararken ayağınızı dolaba çarpmış bir vaziyette acıyla kıvranırken telefonu açıyorsunuz, karşıdan bir ses :
-Sayın Erdem Akyüz’ün evi mi?
-Evet…
Adımı dahi bilen kişinin kim olduğunu çıkarmaya çalışırken, devam ediyor.
-Sayın Ahmet Erdem Akyüz ile mi görüşüyorum.
-Evet…
-Size nasıl hitap etmemi istersiniz?
-Nasıl yani?
-Hangi isminizi kullanıyorsunuz?
Tam münasip bir cevap vermeye hazırlanıyorsunuz ki, devam ediyor.
-Güvenliğiniz için konuşmalarımız kayıt altına alınmaktadır.
-Yahu kardeşim, nasıl hitap edersen et, konu nedir.
-Size büyük bir fırsat sunmak istiyoruz. Üç gün içinde başvurmanız halinde ücretsiz olarak keşif yapılarak kapı alarm sistemi ve termal kamera takıyoruz. 
-Kardeşim teşekkür ederim, ihtiyacımız yo…
-Ödemeyi 12 taksit halinde yapacaksınız, ilk 2 ay ödemesiz,
-Kardeşim…
-Seçtiğimiz önemli kişilere sunduğumuz bu hizmeti kaçırmayınız. Sistem için bilgi vermek istiyoruz…
ve devam edip gidiyor. 
Daha sonra uyuyabilirsen uyu.

İlkokula giden bir yeğenim var. Okulların açılışı nedeniyle basit bir cep telefonu hediye etmiştim. Daha telefonu verdiğim an zili çaldı, çocuk telefonu açtı;
-Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakma dairesinden arıyoruz. Sigara içmeyiniz!
Üstelik iki de bir arıyorlar. 
Binlerce ve gelişi güzel bir şekilde yapılan bu aramaların Sağlık Bakanlığına getirdiği külfet ve telefon şirketlerine sağladığı kıyak bir yana; sigarayı bırakan bir arkadaşım, bu aramalardan bunalmış “Beni zorla sigaraya başlatacaklar yine” diye şikayet ediyordu. 
Yurt dışı seyahatlerde ve hatta daha pasaport kontrolünde iken veya dönüşte, telefon operatörleri derhal arıyorlar:
-Yurt dışında iken telefon aramalarınız ve yollayacağınız mesajlarda, önceden bize abone olmanız halinde özel indirim uygulanacaktır.
Yahu kardeşim, sen benim yurt dışında olduğumu nerden biliyorsun, beni takip mi ediyorsun. Bundan da anlaşılıyor ki, tacizin ötesinde özel ve teknik takip halindeyiz, nerede olduğumuz, ne yaptığımız izleniyor.
Otobüsde giderken, işde çalışırken veya tuvalette iken, telefondan “dıt, dııt, dıııt” diye mesaj sesleri geliyor. Elinizdeki işi bırakıp, ıkınıp sıkınarak, yerine göre zorlanarak veya utanarak; belki önemlidir diye açıp bakıyorsunuz:
-Sayın Belediye Başkanımız mahallenizdeki parkta umumi tuvalet açılışı yapacaktır. Mahalli sanatçılar eşliğinde yapılacak açılış sonrası, tuvaletleri kullanmak tüm gün boyunca ücretsiz olacaktır, açılışa gelmeniz rica olunur.

Geçen gün bana öyle bir mesaj geldi ki neredeyse bir aile faciasına neden olacaktı. Ben yokken telefonu açan eşim şöyle bir mesaj ile karşılaşıyor:
-Tatlım, seninle en sıcak dakikaları yaşamak için bekliyorum. Beni 800… numaralı hattan ara, kulağına fısıldayacağım şeyleri dinle, seni özledim.

Seksen yaşındaki amcama zorla emeklilik ve sağlık sigortası yaptırmak isteyen, kalp hastası komşuma indirimli masaj ve termal otelde devre mülk satmak isteyen telefon aramalarından tutun da, yeni açılan AVM.lerde don gömlek satışlarını içeren aramalara kadar tamamen korumasızsınız.

Telefon numaralarımızı, kişisel bilgilerimizi pazarlayarak sırtımızdan haksız kazanç sağlayan telefon operatörlerine ve olduk olmadık zamanda zırt pırt arayarak, mesaj atarak elektronik tacizde bulunanlara karşı yasal yaptırım uygulamanın zamanı geldi de geçiyor bile.