CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle, 28 Nisan 2021’de Büyükçekmece 6. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 56 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verilmişti.

Kararın ardından dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’ne taşındı.

Davacı Erdoğan ile davalı Kaftancıoğlu'nun avukatları İstinaf Mahkemesi'ne ayrı ayrı itiraz dilekçeleri sundu.

‘TAZMİNAT MİKTARLARININ TEK KALEMDE KARARA BAĞLANMASI YANLIŞ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları tarafından İstinaf Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı dikkate alınmayarak bazı hakaretlerden ret kararı verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürüldü.

Hükmedilen tazminat miktarının az olduğu belirtilerek, her bir paylaşım için ayrı ayrı açılmış manevi tazminat miktarlarının tek bir kalemde karara bağlanmasının yanlış olduğu savunuldu.

ELEŞTİRİ SINIRLARI İÇİNDE KALDIĞI BELİRTİLDİ

Canan Kaftancıoğlu'nun avukatının sunduğu dilekçede ise, siyasi kişilik olan bireylerin eleştiri ve hoşgörü sınırlarının üst seviyede olması gerektiği belirtildi.

Kaftancıoğlu'nun paylaşımlarında siyasi eleştiriler ve sözler yer aldığı, davacının doğrudan şahsının hedef alınmadığı, paylaşımların eleştiri sınırları içinde kaldığı, kişisel bir saldırının olmadığı, paylaşımların tazminata esas kabul edilmesinin mümkün olamayacağı kaydedildi.

İSTİNAF YENİDEN HÜKÜM KURDU

Taraf avukatların dilekçelerini inceleyen İstinaf, olayın gelişimi, tarafların konumu, olay tarihi, davalının kullandığı ifadeler, eylemin davacı üzerindeki etkisi ve söz konusu ilkeler göz önüne alındığında, davacı Cumhurbaşkanı Erdoğan yararına hükmedilen manevi tazminat miktarının az olduğunu belirtti. Yerel mahkemenin kararı kaldırılarak, yeniden hüküm kuruldu.

290 BİN TL TAZMİNATA ÇARPTIRILDI

Daire, Canan Kaftancıoğlu'nun sosyal medyadan yaptığı 14 paylaşımından biri için 50 bin TL, 6 paylaşımı için ise 40 biner TL olmak üzere, toplam 290 bin TL manevi tazminatın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ödemesine karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı yerel mahkemeye sunduğu dilekçede, Canan Kaftancıoğlu'nun farklı tarihlerde yaptığı 14 paylaşımında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaret içeren ifadeler kullandığını iddia ederek, her bir paylaşım için 50 bin lira olmak üzere toplam 700 bin lira manevi tazminat talebinde bulunmuştu.

Yerel mahkeme ise 56 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar vermişti. (Sözcü)