Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un evinin fotoğraflarının çekilmesine ilişkin CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında ''suç işlemeye tahrik ve suçu ve suçluyu övdüğü'' iddiasıyla savcılıkça soruşturma başlatılmış ancak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. Bu karar, Anadolu Adliyesi 8. Sulh Ceza Hakimi tarafından kaldırıldı ve Kaftancıoğlu hakkında 9 aydan 10.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu konuyu yargıya taşıyarak davayı yürüten hakim hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kaldırılmasında tarafsızlık ilkesine ve hukuka aykırı şekilde hareket ettiği gerekçesiyle HSK'ye suç duyurusunda bulundu. 

KARARI VEREN HAKİM AKP'DEN ADAY ADAYI

Şikayete konu olan hakimin 2014 yılında AK Parti'den Erzincan Merkez’e bağlı Kavakyolu Belediye Başkan aday adayı ve 2015 yılında Erzincan milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı. Bu durumun hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürdüğüne dikkat çekilen şikayet dilekçesinde, İl Başkanı Kaftancıoğlu'nun ''hak arama hürriyeti, düşünce ve kanaat hürriyeti ile düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin' kısıtlanmış olduğu belirtildi. Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kaldırılması kararını veren hakim hakkında gereğinin yapılması talebiyle gerçekleştirilen şikayette hakimin görevini gerektiği gibi özenli yapmadığı ve görevinin gereklerine aykırı davrandığı ifade edildi.

"AÇILAN DAVA HAKİMİN GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANDIĞININ GÖSTERGESİDİR"

Dilekçede bunların yanı sıra bir kişi hakkında ''suçu ve suçluyu övme' iddiasıyla dava açılabilmesi için övüldüğü iddia edilen suç ve suçlu hakkında kesinleşmiş hüküm olması gerektiğinin de altı çizildi. Ceza hukukunun en temel ilkelerinden biri olan bu maddenin hakim tarafından bilinmemesinin mümkün olmayacağı vurgulanan şikayet metninde övüldüğü iddia edilen CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş aleyhine kesinleşmiş bir ceza olmamasına rağmen İl Başkanı Kaftancıoğlu hakkında dava açılmasının hakimin görevini kötüye kullandığının göstergesi olduğu belirtildi.