Endüstriyel sektörlerde son derece önemli bir unsur olan tankerler devasa boyutları ve olağan üstü taşıma kapasiteleriyle dikkat çekerler. Farklı boyutlara ve özelliklere sahip tankerler bir yandan sıvıların ve gazların güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar. Diğer yandan ekonomik hayatın ve çeşitli sektörlerin vazgeçilmezi olan petrol, kimyasal maddeler ve pek çok değerli yükün akışında önemli bir rol üstlenir. Bununla birlikte tankerlerin lojistik süreçlerinde güvenli ve sağlıklı bir görev üstlenmesi için tankerlerin iç ve dış yüzeyleri periyodik aralıklarla temizlenmelidir. Tankerler ile genellikle tehlikeli kimyasal madde taşımacılığı gerçekleştirildiğinden her bir taşıma sürecinden sonra tanker yıkama hizmeti ile tankerlerin iç yüzeyleri temizlenmeli, taşıma hizmetinin konusu maddeden arındırılmalıdır. Böylece bir sonraki taşıma faaliyeti için uygun ve güvenli bir taşıma imkanı yaratılır. Tanker yıkama hizmetinin yanı sıra tank konteyner depolama hizmeti de sunan Dilmak Tanker, sektörünün lider ismi olarak üstün hizmet kalitesiyle fark yaratmaktadır.

Tanker yıkama hizmeti kapsamında endüstriyel tankerlerin iç ve dış yüzeyleri temizlenir, bakımları gerçekleştirilir. Tanker yıkama hizmeti, tankerlerin içerdiği maddelerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayan işlevselliğin ve performansın sürdürülmesinde önemli bir rol üstlenir. Petrol, sıvı gaz, kimyasal madde, gıda ürünü ve diğer değerli yüklerin taşınması amacıyla kullanılan tankerlerin iç yüzeylerinin, her taşıma faaliyetinden sonra tehlikeli maddelerden arındırılması gerekir. Bu sürecin en önemli aşaması ise dış yüzeylerden daha çok iç yüzeylerin etkili bir şekilde temizlenmesidir.

Tankerler, karayollarında seyahat ettikleri ve limanlara yanaştıkları sırada pek çok toza, kire ve çevresel faktöre maruz kalırlar. Buna bağlı olarak dış yüzeyler zaman için mat ve kirli bir hal alabilir. Diğer yandan tankerlerin temizlenmesinin yalnızca estetik kaygıları giderme amaçlı olduğu düşünülmemelidir. Kirli yüzeylerin koruyucu kaplamaların işlevselliğini etkileme riski vardır. Buna bağlı olarak çürüme, paslanma ve diğer zararlı etkilere karşı koruma sağlayan kaplamaların zedelendiği görülebilir. Tüm bunların yanı sıra tankerlerin temizlenmesi; güvenlik, operasyonel verimlilik ve çevresel uyumluluk açısından da önemli bir rol üstlenir.

Tanker yıkama hizmeti kapsamında özel ekipmanlar, temizlik malzemeleri ve profesyonel iş gücü kullanılır. Profesyonel tanker yıkama hizmeti kapsamında genellikle tankerlerin dış yüzeyleri buhar, basınçlı su ya da özel temizlik kimyasallarıyla yıkanarak temizlenir. Yağ, kir, katran ve diğer kalıntıların bu süreçte etkili bir şekilde temizlenmesi mümkün olur. Tankerlerin, temizlendikten sonra koruyucu kaplamalarla yeniden kaplanması da söz konusu olabilir. Böylece dış yüzeyleri korunan tankerler daha uzun ömürlü olurlar.

Tankerler Neden Temizlenmeli?

Tankerlerin temiz, parlak ve bakımlı olması kurumsal imajı güçlendiren son derece önemli bir unsurdur. Tankerler genellikle kamuya açık alanlarda seyahat etmekte ve limanlara yanaşmaktadır. Kirli ve mat bir dış görünüme sahip olmaları, şirketin itibarını ve güvenilirliğini zedeleyen bir unsur haline gelebilir. Tankerin temiz ve bakımlı bir görünüme sahip olması güvenilir ve profesyonel bir izlenim uyandırır.

Diğer yandan tanker yıkama hizmeti yalnızca estetik kaygı sonucu gündeme gelmez. Tankerlerin dış yüzeyinde biriken toz, kir ve çeşitli kalıntılar koruyucu kaplamaların işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle tankerlerin sıklıkla temas ettiği tuzlu su ya da kimyasal madde gibi etkenler dış yüzeyin aşınmasına ya da paslanmaya yol açabilir. Tanker yıkama hizmeti, bahsi geçen zararlı etkileri önler. Böylece aracın dayanıklılığının ve uzun ömürlülüğünün artmasına katkıda bulunur.

Tanker yıkama hizmeti aynı zamanda operasyonel verimlilik ve güvenlik açısından da kritik bir role sahiptir. Kirli bir tankerin operasyonel performansı olumsuz yönde etkilenebilir, ayrıca görüş alanının kısıtlanması söz konusu olabilir. Bazı kirleticilerin yanıcı ya da patlayıcı özelliğe sahip olması yangın ya da güvenlik riskleriyle karşılaşılmasına yol açabilir. Tankerler düzenli olarak temizlendikçe ve bakımları yapıldıkça, söz konusu risklerin azalmasıyla operasyonel güvenlik sağlanabilmektedir.

Tanker yıkama hizmetinin önemli olduğu diğer bir alan çevresel uyumluluktur. Kirli tankerler, çevreye zararlı maddelerin yayılmasına ve kirlenmesine yol açan önemli unsurlardır. Tanker yıkama hizmeti sayesinde araçlar çevre dostu standartlara uygun bir şekilde temizlenir, çevresel etkiler minimize edilebilir.

Kimyasal Tanker Yıkama Nasıl Yapılır?

Kimyasal tanker yıkama işlemi sırasında iç yüzeylerin temizlenmesi ve hijyenik bir duruma getirilmesi temel amaçtır. Yıkama sürecine başlanmadan önce hazırlık yapılır. Bunun için gerekli güvenlik önlemlerini almak ve uygun ekipmanları temin etmek gerekir. Tanker boşaltılır ve gerekli görülmesi halinde gaz kalıntılarını gidermek için havalandırma yapılır.

İç yüzeylere yapışan büyük kir ve kalıntılar ön temizlikle giderilir. Konteynerin içindeki fazla malzemeler, tortu, çamur ya da büyük partiküller su, mekanik fırçalar ve uygun temizlik maddeleri kullanılarak temizlenir.

Etkili bir temizlik için uygun temizlik kimyasalları seçilmelidir. Kullanılan kimyasallar; kirleticileri çözecek, yağları temizleyecek ve kimyasal kalıntıları etkili bir şekilde giderecek özelliğe sahip olmalıdır. Kimyasalların uygulanması sırasında güvenlik koşulları yerine getirilmelidir. Detaylı bir yıkama işleminden sonra tankerin iç yüzeyi görsel olarak kontrol edilmelidir.