Genelge kapsamında; 2020/11 sayılı “Kapasite Değerlendirme Komisyonu” toplantısında alınan 27.03.2020 karar tarihini müteakip, üç ay boyunca kamu ve özel sektöre ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli bulunan, çalışmakta olan hiçbir sağlık personelinin ikinci bir duyuruya kadar görevlerinden, işlerinden ayrılmasına izin verilmemesi kararı, tüm ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmiştir.

hangi çalışanlar bu kapsama girmektedir?

Genelge’de, sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli bulunan, çalışmakta olan sağlık personellerinin işlerinden ayrılmalarına izin verilmeyeceği bildirilmiştir. Bu kapsam hangi çalışanların gireceği, hastanelerde hizmet alan ve fakat doğrudan tıbbı müdahalelerde bulunmayan çalışanların, güvenlik görevli-lerinin, hasta karşılama personellerinin, temiz-lik çalışanlarının ya da yemekhanelerde görev alan kişilerin de bu kapsama girip girmeyeceği sorusu gündeme gelmiştir.

Sağlık personeli olarak belirtilen kapsama, hangi çalışanların gireceği hususuna değinmek-te fayda bulunmaktadır.

Sağlık personeli; insanların sağlığını korumak ve geliştirmek, hastalıkları teşhis ve tedavi etmek, ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinin oluşturulmasını ve devamını sağlamak amaçlarıyla, doğrudan çalışan kişilerdir. Dolayısıyla sağlık personeli, tıbbi müdahale yetkisi olan sağlık çalışanlarıdır[1].

22.05.2014 tarih, 29007 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik” madde 4 uyarınca sağlık meslek mensupları; “tabip, diş tabibi, eczacı, hemşire, ebe ve optisyen ile 1219 sayılı Kanunun ek 13 üncü maddesinde tanımlanan diğer meslek mensupları” şeklinde sayılmıştır.

Bu itibarla; tabip, diş tabibi, eczacı, hemşire, ebe ve optisyenlerin bu kapsama girmesinin yanı sıra, 1219 sayılı “Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun” ek madde 13’te tanımlanan meslek mensupları bu kapsama girecektir. Bunlar;

- Klinik psikolog,

- Fizyoterapist,

- Odyolog,

- Diyetisyen,

- Dil ve konuşma terapisti,

- Podolog,

- Sağlık fizikçisi,

- Anestezi teknisyeni/teknikeri,

- Tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri,

- Tıbbi görüntüleme teknisyeni/teknikeri,

- Ağız ve diş sağlığı teknikeri,

- Diş protez teknikeri,

- Tıbbi protez ve ortez teknisyen-teknikeri,

- Ameliyathane teknikeri,

- Adli tıp teknikeri,

- Odyometri teknikeri,

- Diyaliz teknikeri,

- Fizyoterapi teknikeri,

- Perfüzyonist,

- Radyoterapi teknikeri,

- Eczane teknikeri,

- İş ve uğraşı terapisti (Ergoterapist),

- İş ve uğraşı teknikeri (Ergoterapi teknikeri),

- Elektronörofizyoloji teknikeri,

- Mamografi teknikeri,

olarak sayılmıştır.

Sağlık personellerinin pandemi süreci kapsamında işlerinden ayrılmaları halinde, ne gibi bir yaptırım ile karşılaşacakları hususunda henüz Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar tarafından bir açıklama yapılmamıştır.

Avukat Hale Gündüz

------------------------------------

[1] HAKERİ, Hakan; Tıp Hukuku, Ankara 2018, s.138-139.