Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin OGS ve HGS olmak üzere iki ayrı sistem üzerinden tahsil edildiği hatırlatıldı. İki sistemin, otoyol kullanıcıları yönünden gişelerden geçişlerde karışıklığa neden olduğu belirtilerek, "İş yükünün azaltılması ve verimliliğin artırılarak vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek adına, 31 Mart 2022 tarihinden itibaren OGS kaldırılarak, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin HGS üzerinden tahsilatına devam edilecektir. OGS abonesi araç sahiplerinin mağduriyet yaşamamaları için gerekli tüm önlemler alınacak olup, OGS etiketi olan araç sahiplerine OGS cihazının alındığı banka tarafından ücretsiz olarak HGS etiketi verilecek ve hesapları HGS hesaplarına dönüştürülecektir. Dönüştürme işlemleri aşamasında ve sonrasında kullanıcılar otoyol geçişlerini rahatlıkla yapabilecek ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir" denildi.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: TEK GEÇİŞ SİSTEMİ UYGULANACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, otoyol ve köprü geçişlerinde OGS’nin kaldırılması ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Karaismailoğlu, Türkiye'de yaklaşık 17 milyon HGS ve OGS abonesi olduğunu hatırlatarak, "Bunların yaklaşık 1,2 milyonu OGS, 15,8 milyonu ise HGS kullanıcısıdır. İş yükünün azaltılması ve verimliliğin artırılarak vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmesi adına 31 Mart'tan itibaren iki ayrı geçiş sistemi yerine tek geçiş sistemi uygulamasına geçilecek. 2021'de gişelerde HGS'de 563,1 milyon, OGS'de 71,6 milyon geçiş gerçekleşti. Uygulama sistemi olarak da kullanıcıların yüzde 93'ünün tercih ettiği HGS sisteminde karar kılındı. Bu sayede hem kullanıcının tercih önceliği göz önünde bulundurulmuş olacak hem de geçiş sürecinde işlem sadeliği sağlanacak" dedi.

Karaismailoğlu ayrıca, OGS etiketi olan araç sahiplerine ilgili bankalar tarafından ücretsiz HGS etiketi verileceğini ve hesaplarının da HGS'ye dönüştürüleceğini, bu süre içerisinde kullanıcıların otoyol geçişlerinde herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını belirtti.