Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma özel evrakta sahtecilik  suçlarından  bahsetmek istiyorum. Bu suç Türk ceza kanunumuzun 207. maddesinde düzenlenmiştir.

Özel  evrakta sahtecilik  suçu ile resmi evrakta  sahtecilik suçu arasındaki en önemli fark resmi, evrakta  sahtecilik  suçunda  suçun konusu resmi belgedir. Özel evrakta  sahtecilik suçunda suçun konusu özel belgedir.

Resmi belgeyi sadece kamu görevlileri düzenleme yetkisine sahiptir. Özel belgeyi ise herkes düzenleyebilir ve kullanabilir.

Özel  evrakta sahtecilik  suçunu  siz  özel  bir belgeyi  sahte olarak düzenleyip kullanarak işleyebileceğiniz  gibi gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak  şekilde  değiştirerek  işleyebilirsiniz. Ya  da  bir belgenin sahte olduğunu bile bile  kullanabilirsiniz  Bu eylemlerden birini  yaptığınız anda siz özel evrakta sahtecilik  suçunu işlemiş olursunuz.

Bildiğimiz  gibi bizim  hukuk  sistemimizde  bazı  suçlar şikayete  bağlıdır  ve  sizin 6  ay  içinde suçun işlendiğini öğrenir öğrenmez şikayetçi olmanız gerekmektedir.  Anacak  gerek  resmi  evrakta  sahtecilik  suçu  gerekse özel  evrakta  sahtecilik suçu şikayete bağlı değildir. Gerek  resmi  evrakta  sahtecilik  suçları  gerekse  özel  evrakta  sahtecilik  suçları 8 senelik zamanaşımına tabidir. Suçun işlenildiğini  öğrenir  öğrenmez  savcılık  resen  soruşturma  başlatmak  zorundadır.

Özel evrakta sahtecilik  suçu ile resmi belgede sahtecilik  suçu arasındaki en önemli  farklardan bir tanesi de özel evrakta sahtecilik suçunda belgenin mutlaka kullanılması  zorunluluğu  vardır. Ama siz resmi evrakta  sahtecilik  suçunu resmi bir  evrağı  sahte bir şekilde ürettiğiniz düzenlediğiniz  değiştirdiğiniz  anda  bu  suç oluşmuş  olur. Yani  bu  sahte  ürettiğiniz  değiştirdiğiniz düzenlediğiniz belgeyi  kullanma gibi  yasal bir koşul olmadan zaten o  anda  suç oluşmuş  olur.

Türk ceza  kanunumuzun  207/1 maddesinde özel belgenin  sahte olarak düzenlenmesi ve kullanılması suçu düzenlenmiştir.  Burada  suçun  oluşması için sizin  sahte bir belge  düzenlemeniz ve bu sahte belgeyi  kullanmanız  gerekir ki  suç oluşsuz.  Örneğin  siz  sahte bir kira sözleşmesi  düzenlerseniz  bu kira  kontratını vergi dairesine verirseniz  özel  evrakta  sahtecilik  suçunu işlemiş olursunuz. Yani kısaca  sahte  özel belgenin  düzenlenmesi  yetmez  ayrıca kullanılması  gerekirki  suç oluşsun.

Özel belgenin  değiştirilmesi  ve kullanılması suçu ise  Türk  ceza  kanunu  207/1  maddede  düzenlenmiştir. Burada  siz  gerçek bir özel belgede  ekleme çıkarma  ya  da kazıma yolu ile  bu  suçu işlersiniz.Ama  tabiî ki  bu  suç  için  öncelikle  gerçek bir  belge olmalı Ama  burada  önemli olan sizin eklemelerini z değiştirmeleriniz  ile  belgenin hukuki  sonucu   farklılaşış  değişmiş  olmalı  ki  bu  suç oluşsun.

TCK 207/2 DE İSE Sahte olduğunu bildiğiniz  bir  özel belgeyi  kullanma  suçu  düzenlenmiştir.Burada  siz  daha önce   bir  başkası tarafından  sahte bir şekilde  düenelenmiş bir  özel   belgeyi  değiştiriyorsunuz  ya  da  kullanıyorsunuz. Burada  suçun oluşması için bilme  ve isteme gerekir. Örneğin bir  faturada  vergi beyannamesinde bir kira kontratında değişiklik yaparsanız özel bir doktor raporunda veya  reçetesinde  değişiklik yaparsanız bu  suçu  işlemiş olursunuz.

Sahte  bir kira sözleşmesi ni siz alarak notere onaylatırsanız özel belgede sahtecilik  suçu işlemiş  olursunuz. 

Özel  evrakta  sahtecilik  suçu   yazılı  evrak  üzerinde  hukuki  değere  sahip  evrak üzerinde   ancak işlenebilir. Bu  suç kamu  güvenine karşı  işlenen  bir  suçtur. Belgenin  aldatma  yeteneği  olmalı  zaten belgenin aldatma  yeteneği  olup olmadığını mahkemeler  resmi uzman  bilirkişiler tarafından  inceleme  yapılır.

TCK  208. Maddede   özel belgeyi yok etme gizleme  suçu  ise TCK  208  Maddede düzenlenmiştir. Örneğin  bir  kira  sözleşmesini   yırtmak  hukuken  kullanılamaz  hale  getirmek  bu  suçun oluşmasına  neden olur. Ve bu suçun cezası 1 seneden 3 yıla kadar  hapis cezasıdır.

TCK  211  Maddede  hukuki  ilişkiye  dayanan bir  alacağı  ispat  veya  gerçek  bir durumun belgelenmesi    amacı  ile  sahtecilik  suçu  düzenlenmiştir.  Bu  durumda  verilecek  ceza  ½   oranında  indirilir. 

Özel belgede sahtecilik suçu  ve nitelikli dolandırıcılık  suçu   birlikte  işlenebilen  suçlardır. Bu durumda  fail hem özel evrakta  sahtecilik suçundan hem de basit ya da nitelikli  dolandırıcılık  suçundan  cezalandırılır.