MÜCBİR SEBEP

Kayseri’de yaşayan Melike Urfalıer, Ekim 2019’da kendisi, eşi ve çocuğu için Ağustos 2020 tarihli aktarmalı gidiş dönüş yurt dışı bileti satın aldı. Covid-19 pandemisi tüm dünyada ve ülkemizde de etkilerini göstermeye başladığında tüketici, pandemi sebebiyle tatil programını iptal ettiği ve söz konusu pandeminin mücbir sebep olduğu gerekçesiyle biletlerin iptali ve bilet ücretinin tamamının iadesi için ilgili havayolu şirketine başvurdu.

KESİNTİ YAPILDI

Havayolu şirketi tüketicinin başvurusu üzerine standart bilet iptal kurallarını uyguladı ve bilet ücretinde kesinti yaparak ödeme yaptı. Bunun üzerine Melike Urfalıer kesinti yapılan bedelin iadesi talebiyle bulunduğu ilçedeki Tüketici Hakem Heyetine başvurdu. 

İADE EDİLDİ

Melikgazi Tüketici İlçe Hakem Heyeti bu başvuru kapsamında yaptığı değerlendirmede bilet iadesinin 25.03.20 tarihli ve 31079 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Havayolu İle Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik (shy-yolcu) kapsamlı geçici madde 1-(1) COVİD-19 salgını nedeniyle 5/2/2020 tarihinden itibaren uçuşun iptal edilmesi durumunda, bu iptaller sebebiyle uçuşu icra eden veya etme taahhüdünde bulunan hava taşıma işletmesi 8 inci, 9 uncu ve 10 uncu maddelerde yer alan hükümlerden uçuş yasakları kalktıktan iki ay sonuna kadar muaftır. (2) COVİD – 19 salgını nedeniyle uçuşu iptal edilen yolcunun hava taşıma işletmesinin boş koltuk durumuna bağlı olarak istediği bir tarih için bilette değişiklik yapma veya bileti açığa alma hakkı vardır. Yolcu açığa alınıp kullanılmayan biletin iadesini uçuş yasakları kalktıktan iki ay sonrasında hava taşıma işletmesinden alabilir” hükmüne göre uyuşmazlık tutarı olan 1.602,00-TL’nin tüketiciye iade edilmesine karar verdi. (hukukihaber.net)