“HAYAT DURABİLİR ANCAK ADALET İSTEĞİ DURMAZ”

Yaşanan büyük acıya ve imkansızlıklara rağmen avukatlar, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Barolarla birlikte, yurttaşları da kucaklayarak sergiledikleri büyük dayanışma ruhunun ön plana çıktığı Hatay Barosu Hizmet Binası açılış törenine, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Av. Ercan Demir, Genel Sekreter Av. Veli Küçük, Sayman Av. Gökhan Bozkurt, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Abdülbaki Çelebi, Av. Ramazan Erhan Toprak; ev sahibi Hatay Barosu Başkanı Av. Hüseyin Cihat Açıkalın ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu, Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir, Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, avukatlar, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile yurttaşlar katıldı.

Hatay Barosu Başkanı Av. Cihat Açıkalın, açılışta yaptığı konuşmada, 6 Şubat’ta yaşanan felaketin boyutlarını anlatarak, TBB’nin ve Baroların depremde sadece avukatlara değil, Hatay halkına da kucak açtığını kaydetti. "Depremden sonra boğazımdan geçen ilk şey Birlik Başkanı’nın verdiği elmaydı” diyen, TBB Başkan ve Yönetimine teşekkür eden Açıkalın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün burada olan arkadaşlarımızın, Baro Başkanlarımızın aynı zamanda bizlerle çamurda, çadırda, arabada, yol kenarında, deprem sürecinde birlikte olduğu, koordinasyonu sağlamak için büyük bir özveriyle imkansızlıklar içinde imkan yaratmaya çalıştığını belirtmek isterim. Her vazgeçtiğimde aklıma onların gayretleri geldi ve daha güçlü bir iradeyle devam etmek istedim. 37 kişiyle başlayan mücadelemizde bugün Baromuzun neredeyse yarıya yakınının Hatay’a dönmesini sağlamış olduk. Dilerim sağlık içinde halkımızın hukuk ve hak mücadelesinde de onlarla beraber oluruz.”

SAĞKAN: HATAY ESKİ HATAY OLUNCAYA KADAR DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ”

TBB Başkanı Sağkan da açılışta yaptığı konuşmada; Baroların tamamının 7 Şubat’tan itibaren Hatay’da olduğunu söyleyerek, “Bundan sonra da Türkiye Barolar Birliği ile birlikte, Hatay eski Hatay oluncaya kadar burada desteklerini sunmaya devam edecekler” dedi.

Normalde Baro hizmet binalarının açılışlarında bir müjdenin paylaşıldığını, verilen emeklere teşekkür edildiğini söyleyen Sağkan, “Ancak bu hizmet binası çok daha farklı bir anlam taşıyor. Bu hizmet binası aslında yavaş yavaş normalleşmeyi simgesel olarak ortaya koyarken, bir taraftan da Hatay’daki yüz binlerce vatandaşımızın kaybettikleri yakınlarının hesaplarının yasal yollarla sorulması için Hatay Barosu avukatlarından beklediklerini karşılamak için yapılan bir hizmet binası. Burada kendileri de depremzede olan meslektaşlarımız, depremzede yurttaşlarımızın haklarını savunacaklar” şeklinde konuştu.

Sağkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“7 Şubat sabahı buradaydık. Başkanımızın yanına gittiğimizde, kendi yakınlarını kaybetmesine rağmen enkazların başında hem meslektaşlarımızın hem de yurttaşlarımızın haklarını savunmaya, onların en temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyordu. Kendisi ifade ettiği için söylüyorum: Yemek yediniz mi diye sorduğumuzda hiç yemek yemediğinin, aç olduğunun bile farkında değildi.

Nasıl büyük bir felaket olduğunu biz ancak buraya geldiğimizde gördük. 81 Baromuz anında harekete geçtiler. İnanılmaz bir koordinasyonla Türkiye Barolar Birliğinin öncülüğünde, depremden ağır hasar gören bütün illerdeki yurttaşlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanması için çalıştık. Elimizdeki bütün imkanları seferber ettik. Adliye’nin hemen bitişiğinde koordinasyon merkezimizi konuşlandırdık. Bir taraftan Hatay Barosu’na ait olan arazinin üzerine konteynerlerimizi konuşlandırmaya başladık. Çünkü şunu biliyorduk: Bütün işlemler durabilir, hayat durabilir ancak adalet isteği durmaz. Buradaki insanların adalet isteği vardı. O nedenle herkesten önce savunma makamının ayağa kalkması gerekiyor.

Bugün itibarıyla 7. ayın bitiminde artık Hatay Barosu’nun avukatları Hatay’a büyük oranda dönmeye başladılar. Şunu çok iyi biliyorum ki Hatay insanının Hatay iline tutkusu çok farklı. Çok yakın zamanda eminim ki buradaki şartları biraz daha olgunlaştırdığımızda bütün meslektaşlarımız buraya gelerek Hatay’daki yurttaşlarımızın hak arayışında onların sesi olmaya devam edecekler. Çok yakın zamanda Hatay Barosu’nun arazisinin üzerine bir başka hizmet binasını daha bir başka proje kapsamında ilimize kazandıracağız.”

HATAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI’NA ZİYARET

TBB Başkanı Sağkan ve beraberindekiler açılış öncesi Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol’u makamında ziyaret ettiler.