14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ikinci tura kalan iki adayın 28 Mayıs’ta tekrar halkın huzurunda seçime katılacağı resmen açıklandı. Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılacak seçim öncesi 14 Mayısa dair tespitlerde bulunalım.

Öncelikle; Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turda bitirmek hedefi ile ve tüm muhalefetin en büyük adayı olarak girdiği seçimde ikinci olarak 2. Tura kaldığı için muhalefet cephesinde umutsuzluk ve başarısızlık algısı ve hissi doğmuş olabilir. Bunun çok normal olduğu kanaatindeyim ancak bu hissiyatı büyütmemek gerekir. Zira iktidara karşı ve eşit olmayan şartlarda yarışan adaylar arasında sadece %4 fark olması da önemlidir.

Muhalefetin hemen toparlanıp; hangi seçim çevresinde ne kadar oy verildiğini ve kime verildiğini tespit edip 13-14 günde maksimum sayıda ile, ilçeye giderek özellikle de az oy alınan Orta Anadolu ile Karadeniz ve Doğu Anadolu’ya giderek hedefler, projeler anlatılmalıdır. Oluşturulan yanlış algıların önüne geçilmeli ve tekrar tekrar çalınmadık kapı bırakılmadan sandığa gitmemiş ya da oy vermemiş insanlara ulaşılmalıdır.

Bu süreçte en önemli hususlardan biri de; tüm ülkeye tekrar umut verebilmektir. Gülümseyerek, sakinlikle, tehdit ve küçük görmekten kaçınarak herkese umut olmaya devam etmelidir muhalefet. Yine bu süreçte kendi iç hesaplarından, eleştirilerden ve genel analizlerden kaçınarak birlik ve bütünlük göstererek seçmenlerin bu kampanyayı benimsemesi önemlidir.

Yine 14 Mayıs ve yaklaşık 2 ay boyunca sokakta, evde, yolda, sahada yani her yerde her zaman çalışan partili olan olmayan herkese teşekkür edilerek hiç birinin umutsuzluğa kapılmaması sağlanmalıdır. 28 Mayıs’ta tekrar bir seçim var ve yine sandık görevlilerine çok ama çok büyük görevler düşüyor. Kimse umutsuzluğa kapılmadan üzerine düşeni yapacak ve 28 Mayıs akşamı bir seçimin kazanıldığına, bir tarihe şahitlik edeceğiz. Evet, eksikleri tespit edelim, yanlışları yapmayalım ama artık sadece bir seçim ve 13 gün var. Demokratik bir sistemle, daha güzel bir 5 yıl için, insan hakları ve özgürlüklerle dolu bir 5 yıl için sadece 13 gün çalışmak gerek. Bu seçimin tarihi bir seçim olduğunu unutmadan ve vazgeçmeden son ana kadar mücadeleye devam ederek…