Ege Üniversitesinden:

EGE ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Dekan: Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

c) Fakülte: Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

ç) Hastane Müdürü: Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastane Müdürünü,

d) Merkez (Hastane): Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezini,

e) Müdür (Başhekim): Merkezin Müdürünü (Başhekimini),

f) Rektör: Ege Üniversitesi Rektörünü,

g) Üniversite: Ege Üniversitesini,

ğ) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Toplumun ağız ve diş sağlığını ilgilendiren konularda ileri tanı ve tedavi yöntemlerini sunmak amacıyla bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak ve bu sayede Merkeze başvuran acil ve diğer hastalara ayaktan veya yatırılarak ağız, diş ve çene sağlığı hizmeti vermek.

b) Çağın gereklilikleri doğrultusunda ihtiyaç ve beklentilere uygun, hasta haklarına saygılı, kaliteli ve modern bir teşhis ve tedavi hizmeti sunmak.

c) Üniversitenin sağlık bilimleri alanında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretime devam eden öğrencilerinin eğitim ve uygulamalarına akademik olarak katkıda bulunmak.

ç) Bilimsel eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama olanağı sağlamak amacıyla, Üniversite bünyesindeki sağlık hizmetleri ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren fakülte, enstitü, yüksekokullar, uygulama ve araştırma merkezleri başta olmak üzere diğer kurumlarla iş birliği yapmak, eğitim ve sağlık hizmetlerinin verimliliği ile niteliğini artırmak.

d) Tıbbi araştırma ve uygulamaların en üst düzeyde gerçekleşmesi için bilimsel araştırma koşullarını hazırlamak, çağdaş hastane işletme yönetimi ilkeleri doğrultusunda faaliyette bulunmak ve ulaşılabilir kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını sağlamak.

e) Yardımcı sağlık personeli yetiştirilmesine destek vermek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Merkez bünyesinde, diş hekimliği uzmanlık disiplinlerinin tedavi protokolleri kapsamında girişimsel cerrahi teknikleri uygulayarak lokal ve genel ameliyathaneleri ile hastaların ayaktan veya yatarak müşahede, muayene, teşhis, tedavi ve rehabilite edilmelerini sağlamak ve konuyla ilgili birimleri oluşturmak.

b) Koruyucu diş hekimliği uygulamaları kapsamında sahada hizmet sunan toplum ağız ve diş sağlığı birimi oluşturmak ve bu birime saha çalışmalarında destek verebilecek kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile Rektörlük bilgisi dâhilinde iş birliği yapmak.

c) Ağız, diş ve çene sağlığı alanında hizmet verilmesini sağlamak ve bu konu ile ilgili araştırma ve uygulamalarda bulunmak.

ç) Klinik dalları ve diğer disiplinlerle toplum sağlığına yönelik araştırmalar konusunda iş birliğini sağlamak.

d) Merkezin amaçları doğrultusunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projelerin geliştirilmesine imkân sağlamak.

e) Toplumun ağız ve diş sağlığı konusundaki bilgi, davranış ve eksikliklerini tespit ederek bunların giderilmesine yönelik projeler geliştirmek.

f) Üniversite öğrencilerinin ağız ve diş sağlığı konusunda yaşam bilinci kazanmalarını ve Merkez projelerinde etkin görev almalarını sağlamak, bu amaçla özendirici eğitsel faaliyetlerde bulunmak ve bu alanda çalışmak isteyenleri desteklemek.

g) Sağlıklı bir toplumun geliştirilmesi için gerektiğinde kamu kurumları ve özel sektör kuruluşları ile iş birliği yapmak ve ülke düzeyinde bilim ve toplum arasındaki iletişimi sağlamak.

ğ) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara Merkezin amaçları doğrultusunda projeler hazırlamak, eğitim programları düzenlemek, bilimsel mütalaada bulunmak ve benzeri hizmetleri vermek.

h) Toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi amacıyla, kitap, dergi, broşür ve benzeri basımları yapmak, yazılı ve görsel basın organlarında programlar düzenlemek.

ı) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür (Başhekim).

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür (Başhekim)

MADDE 8- (1) Müdür (Başhekim), Fakültenin devamlı statüde çalışan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolmayan müdür yerine yeni bir müdür görevlendirmesi yapılamaz. Görev süresi dolan Müdür (Başhekim) yeniden görevlendirilebilir. Müdür (Başhekim), Merkezin faaliyetlerinden Rektöre karşı sorumludur.

(2) Müdüre (Başhekime) çalışmalarında yardımcı olmak üzere Fakültede devamlı statüde çalışan öğretim üyeleri arasından en fazla iki kişi Müdürün (Başhekimin) önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı (başhekim yardımcısı) olarak görevlendirilir. Görev süresi biten müdür yardımcıları (başhekim yardımcıları) aynı usulle yeniden görevlendirilebilir veya görev süresinden önce aynı usulle görevden alınabilir. Müdür (Başhekim) görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil olarak bırakır.

(3) Müdür yardımcıları (başhekim yardımcıları), Merkezin amaçları doğrultusunda Müdüre (Başhekime) yardımcı olurlar.

Müdürün (Başhekimin) görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün (Başhekimin) görevleri şunlardır:

a) Merkezin hizmetlerinin etkin ve verimli şekilde sürdürülebilmesi için gerekli tedbirleri almak ve denetlemek.

b) Fakülte anabilim ve bilim dalı hizmetlerinin ilgili mevzuat hükümlerine göre performanslarını tespit etmek.

c) İdari personel ihtiyacına ilişkin önerilerini gerekçesi ile birlikte Rektörlüğe sunmak.

ç) Merkez için gerekli her türlü bilgisayar otomasyon programlarının geliştirilmesini, uygulanmasını sağlamak ve denetimini yapmak.

d) Merkezin enfeksiyon kontrol komisyonunca alınan kararların işleyişini sağlamak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Rektörün, Rektör olmadığı zamanlarda rektör yardımcısının başkanlığında, Dekan, Müdür (Başhekim), bir müdür yardımcısı ve Dekanın önerisiyle Fakültede farklı anabilim dallarında görev yapan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından görevlendirilen üç öğretim üyesi dahil olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Yönetim Kurulunun Rektör tarafından görevlendirilen üç öğretim üyesinin görev süresi 3 yıldır. Görev süresi dolmayan üyenin yerine yeni bir üye görevlendirmesi yapılamaz. Görev süresi bitmeden ayrılan veya altı aydan süreyle başka yerde görevlendirilen üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşit olması durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Müdür veya en az üç üyenin yazılı başvurusu üzerine Yönetim Kurulu daha sık toplanabilir. Müdür yardımcıları oy hakkı olmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir.

(3) Yönetim Kurulu raportörlüğünü Hastane Müdürü yapar.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) İlgili mevzuat hükümlerine göre Merkezin yönetimi ve işletilmesi için gerekli kararları almak.

b) Merkezin faaliyette bulunan kliniklerinin ve laboratuvar birimlerinin, idari ünitelerin, ortak kullanım sahalarının ve yeni kurulan ünitelerin etkin çalışması için yerleşim plânlarını yapmak ve koordinasyonu sağlamak.

c) Müdür (Başhekim) tarafından hazırlanan çalışma raporlarını ve istatistikî verileri değerlendirmek ve gerektiğinde Merkezin faaliyetlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için önerilerde bulunmak.

ç) Merkezin daha iyi sağlık hizmeti verebilmesi için gerekli olan birimleri, klinikleri, laboratuvarları, hastalara yönelik tanı ve tedavi üniteleri ile eğitim birimlerini kurmak ve bu birimlerin yönetim esaslarını ilgili birimlerle iş birliği içinde hazırlamak.

d) Merkezin personel ve diğer kaynaklarını incelemek ve Merkezin plan ve programları hakkında Rektörlüğe sunulmak üzere görüş hazırlamak.

e) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

Danışma Kurulu ve görevi

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Rektörün, Rektörün olmadığı zamanlarda rektör yardımcısının başkanlığında, Dekan, Müdür, Fakülte anabilim dalı başkanları, anabilim dalı başkanlarının önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen birer araştırma görevlisi, Hastane Müdürü ve ilgili birim/ünite sorumluları arasından Müdürün (Başhekimin) önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen üyeler olmak üzere en fazla otuz üyeden oluşur.

(2) Danışma Kurulu yılda en az iki kez salt çoğunlukla toplanır. Rektör, ihtiyaç halinde Danışma Kurulunu toplantıya çağırabilir.

(3) Danışma Kurulunun raportörlüğünü Hastane Müdürü yapar.

(4) Danışma Kurulunun görevi; Fakültenin öğretim üyelerinden gelen görüş, öneri ve eleştirileri değerlendirmek, Merkezin amaçlarına uygun, hastane hizmetleri açısından yararlı bulunan tavsiye niteliğindeki görüş ve öneriler hakkında prensip kararlar almaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hastane Müdürü ve görevi

MADDE 13- (1) Hastane Müdürü; ilgili mevzuat hükümlerine göre dört yıllık lisans mezunları ve/veya sağlık idaresi, sağlık kurumları işletmeciliği lisans mezunu veya temel eğitimi idare ve işletmecilik olan fakültelerden mezun olup, en az on yıllık Devlet memurluğu tecrübesi olan ya da tercihen sağlık kurumları işletmeciliği alanında lisansüstü dereceye sahip ve/veya hastane yönetim hizmetlerinde en az beş yıl deneyimi olan adaylar arasından Rektör tarafından görevlendirilir.

(2) Hastane Müdürü, Müdürün (Başhekimin) görev ve sorumluluk alanlarında Müdür ve Yönetim Kurulunca belirlenen esaslara göre çalışır ve verilen görevleri yapar.

Merkezin ünite ve birimleri

MADDE 14- (1) Merkezde, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak, ihtiyaç duyulan alanlarda hizmet ve eğitim kalitesini ve verimliliği artırmak amacıyla çalışma grupları, komisyon, komite, ünite ve bağlı birimler kurulabilir. Bunların çalışma usul ve esasları Yönetim Kurulunca belirlenir.

(2) Merkezde ve ilişkili birimlerde bulunan ameliyathane, yataklı servis, poliklinik veya laboratuvar hizmetleri ile Merkezin idari işlerinde görevli olanlar, Rektör ve Müdüre (Başhekime) karşı sorumludurlar.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 16- (1) 13/11/2022 tarihli ve 32012 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ege Üniversitesi Rektörü yürütür.