Avukat Hidayet ALAHAN anlatıyor...

Sahip Olduğunuz Kişisel Verilerinizin Kapsamı Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz? Kişisel Verilerinizin İlgili Yasalar İle Koruma Altında Olduğunu Bilmeniz, Eylemlerinizi Daha Bilinçli Bir Düzeye Taşıyabiliyor Mu? Gelin Hep Birlikte Bu Konulardaki Bilgilerimizi Tazeleyelim. 

Kişisel veri, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir. Kişisel verilerin işleme amacını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişiye veri sorumlusu, veri sorumlusunun verdiği yetkiye dayanarak, onun adına kişisel verileri işleyen gerçek veya tüzel kişilere de veri işleyen adı verilir.

KVKK Yasal Düzenleme

Kişisel verilerimizin kullanımı ile ilgili uyulması gereken her türlü usul ve esas, 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6698 sayılı  Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile düzenlenmiştir.

Kişisel veriler, Genel Nitelikli ve Özel Nitelikli olmak üzere 2 ayrı sınıf altında incelenir. Genel nitelikli kişisel verilerinizi, kimlik bilgisi, cinsiyet, doğum tarihi gibi hususlar oluştururken, özel nitelikli kişisel verilerinizi, ırk, etnik köken, siyasi düşünce, din, mezhep, kılık ve kıyafet, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, adli sicil kaydı ile biyometrik ve genetik verileriniz oluşturmaktadır

Kişisel verilerin işlenmesi ne demektir?

Peki çevremizde sıklıkla duyduğumuz, Kişisel Verilerin İşlenmesi Ne Anlama Geliyor?

Kişisel verilerin işlenmesi, verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sistemi aracılığıyla otomatik olmayan yollarla muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, açıklanması, aktarılması, elde edilebilir hale getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanımının engellenmesi gibi işlemler anlamına gelir. Kişisel verilerin işlenebilmesi için, veri sahibinin açık rızasının alınmış olması gerekir.. Ancak ilgili kanunda açıkça öngörülmesi ve bir kısım zorunlu hallerde, veri sahibinin rızası olmaksızın da, kişisel verilerin işlenmesi mümkündür.

Kişisel verilerinizin hukuka aykırı şekilde işlendiği durumlarda, elbette ki başvurabileceğiniz yasal yollar bulunmaktadır. 

Kişisel verilerinize yönelik ihlali öğrendiğinizde yapacağınız ilk iş, veri sorumlusuna başvuruda bulunmaktır. Veri sorumlusunun yapacağı inceleme sonucunda, size iki şekilde yanıt verecektir. Ya talebinizi kabul ederek kişisel verilerinizin silinmesi, yok edilmesi veya anonim hale getirilmesi için işlem başlatacak ya da talebinizi, gerekçesini açıklamak suretiyle reddedecektir.

Talebinize ilişkin veri sorumlusunun cevabını öğrendiğiniz tarihten itibaren 30 gün ve her halükarda başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na Şikâyette bulunabilirsiniz. Bunların yanında, yasal şartlarının oluşmuş olması kaydıyla, hukuk mahkemelerinde  tazminat davası açabilirsiniz. Türk ceza kanunu ile kabahatler kanununda düzenlenen ilgili kanun maddeleri uyarınca, ihlali gerçekleştiren kişi aleyhine suç duyurusunda bulunabilir, kişinin ceza mahkemelerinde yargılanması ile hapis veya adli para cezası ile cezalandırılmasını sağlayabilirsiniz.