Değerli okurlarımız, bilindiği üzere yurt dışında çeşitli nedenlerle ikamet eden ve bunun yanı sıra Türkiye’ de bulunan gayrimenkullerinden düzenli olarak kira geliri elde eden sayıca oldukça fazla gurbetçi vatandaşımız bulunmaktadır. Yeni düzenlemeyle bu kişilerin Türkiye’ de bulunan gayrimenkulleri konut niteliğindeyse beyanname vermek zorunda kalacaklardır. Bunun yanı sıra Türkiye’de bulunan gayrimenkulleri işyeri niteliğinde ve elde ettikleri gelirlerinin tamamı stopaja tabi tutulmuş işyeri kira gelirlerinden ibaret ise, kira gelirinin tutarına bakılmaksızın, beyan etmeyeceklerdir.

1. Türkiye’ de bulunan gayrimenkulünü yani konutunu annesi, babası, kardeşi veyahut çocuklarına kira bedeli almaksızın oturmasına tahsis etmiş olması durumunda bu konutlar için herhangi bir kira geliri hesaplanmayacak ve beyanname verilmeyecektir. Fakat bu kişiler dışında konutun herhangi bir kimseye kira sözleşmesi ile kira geliri elde etmek maksadıyla kiraya verilmesi halinde kira geliri beyan etmeleri zorunlu olacaktır.

2. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’ de bulunan gayrimenkulleri işyeri niteliğinde ise ve Türkiye’de elde ettikleri gelirlerinin sadece tamamı stopaja tabi tutulmuş işyeri kira gelirlerinden ibaret ise, tutarına bakılmaksızın beyan etmeyeceklerdir. Buna bağlı olarak gelir vergisi ödemeyecekler ve vergi iadesi almaları da söz konusu olmayacaktır.

3. Türkiye’de gayrimenkulü bulunan ve buradan kira geliri elde ederek yurtdışında kirada oturan vatandaşlarımızın yurt dışında ödedikleri konut kirasını Türkiye’deki konut kira gelirlerinden indiriminin talep edilmesi Türkiye’ de Gelir İdaresi tarafından kabul edilmemektedir. Ancak uygulamada bu konuda emsal teşkil edecek çokça dava bulunmaktadır. Şöyle ki; “Konut olarak kiralanan gayrimenkulün mahallinin yurtiçinde veya dışında bulunmasının sonucu etkileyeceğine dair kanunda bir açıklık bulunmadığı gerekçesi ile yurtdışında işçi olarak çalışanların da bulundukları ülkelerdeki konutları için ödedikleri kira giderlerini, Türkiye’de elde ettikleri kira gelirlerinden indirebileceklerine” şeklinde yargısal kararlar çıkmaktadır.

Buna göre yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yukarıda belirttiğim bilgilere dikkat etmeleri gerektiğini önemle hatırlatmak isterim. Aksi halde ileride telafisi zor, öngörülemeyecek cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilirler. Bu takdirde zarar bedeli, öncesinde yükümlüsü olduğunuz vergi bedelinden daha fazla olabilir. Özetle verilen bu bilginin detayları için alanında uzman kişilerden de ayrıca destek almanızı tavsiye ederim.

Sağlıkla, bol kazançlar dilerim.      

(Bu makalenin her türlü yasal hakkı Av. Sinem Tosun’ a aittir.)