CEZA HUKUKÇUSU AV. CELAL ÜLGEN, HUKUKİ HABER İÇİN YAZDI;

“ÖZEL İŞLEM” DİYEBİLECEĞİMİZ BİR KARARLA SERBEST BIRAKILMIŞTI

Reza Zarrap, Bilindiği gibi, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında tutuklanmış, bir süre sonra “özel işlem” diyebileceğimiz bir kararla serbest bırakılmıştı. Bu kez Reza Zarrab’ın, Miami’de İrana karşı uygulanan yaptırımları ihlal ederek ABD’yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklama suçlamaları ile ilgili olarak soruşturulduğunu ve çıkarıldığı mahkemede tutuklandığını görmekteyiz. 
 
CEMAAT ÖRGÜTLENMESİ OLDUĞU İMAJI VERİLEREK SORUŞTURMA KÜLLENMİŞTİR
 
Bu soruşturmanın FBI tarafından yürütüldüğünü,   Suçlamalar arasında Kara Para Aklama savının önemli bir yer tuttuğunu ve bu eylemlerle ilgili olarak eylem bacaklarının ve suçlamaların Türkiye’ye de ulaşacağı kamuoyunda tartışılmaktadır. Gerçekten Türkiye’de Kara Para Aklama ayağı olarak kabul edilecek uygulamalar ve işlemler yeterince irdelenmemiş salt 17 ve 26 Aralık operasyonlarının bir cemaat örgütlenmesi olduğu imajı verilerek soruşturma küllenmiştir. 

 4 BAKANLA İLİŞKİLERİNİN DE MERCEK ALTINA ALINMASI BEKLENEBİLİR

Şimdi ABD'de yapılan bu soruşturma sonucu nedensellik bağlarının ve suçun unsurları ile Türkiye üzerindeki siyasetçilerin etkin rolünün ortaya çıkması durumunda bu suçlarla ilgili Reza Zarrabın eski dosyasının Türk yargısı tarafından da inceleme ve irdelenmesi zorunluluğu ortaya çıkabilir. Ve de bu zatın eski 4 bakanla ilişkilerinin de mercek altına alınması beklenebilir.

 FBI ETKİ ALANINA GİRMEYEN ÜLKE YOK

Ayrıca Amerika Mahkemeleri ve FBI bizde olduğu gibi emirle hareket eden kuruluşlar olmadığı gibi yetki alanları ve güçleri oldukça yaygındır. Amerika Mahkemesi kararına Avrupa’da uymayan veya etki alanına girmeyen bir ülke tanımamaktayım. (Biz de dahil)

 İNTERPOL’Ü VE HEM DE ULUSLARASI MAHKEMELERİ HAREKETE GEÇİRECEK

Amerikan Şirketlerinin ve Amerika Yurttaşlarının ayrıca koruma zırhı görevi yapan bu mahkemeler Amerika Ulusal Yararları ve Amerika Düşmanlarına karşı gelme amacı söze konu olduğu zaman ise deyim yerinde ise Aslan kesilirler. Bu yüzden bundan sonraki prosedür hem İnterpol’ü ve hem de uluslarası mahkemeleri harekete geçirecek ve sorumluluğu olan ülkelere ve politikacılara da ağır soruşturmalar ve yaptırımlar uygulanması olasılığı kuvvetlenecektir.