Ülkemizde 06.02.2023 tarihinde meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli 11 ilde etkisini gösteren depremler sebebi ile;

Barolar tarafından deprem afetinde yaşamını yitiren, yaralanan ve zarar gören vatandaşlarımız adına C.Başsavcılıklarına toplumsal hassasiyet ve duyarlılığın göstergesi olarak suç duyurularında bulunulmuştur.

Ancak meydana gelen depremler ve bununla irtibatlı suçların takibi şikayete bağlı olmayıp kamu davası olarak görülecektir. Bu nedenle mühim olan etkin bir soruşturma yapılarak delillerin tespitinin sağlanması, adaletin tesis edilmesidir.

Bu kapsamda binlerce gönüllü Avukat ordusu ile Barolar Birliği nezdinde “DEPREM KOMİSYONLARI” kurulmuş ve Adalet Bakanlığı ve Barolar Birliği arasında varılan mutabakat gereği Deprem Sahasında “Avukat-Bilirkişi-Kolluk” dan oluşacak heyetler vasıtası ile DELİL TESPİTİ yapılması kararlaştırılmıştır.

Depremin meydana geldiği 11 ilimiz aynı zamanda OLAY YERİ ve SUÇ MAHALİDİR. Ancak birtakım yerlerde arama kurtarma faaliyetlerinin sona erdiği ve iş makinalarının enkazlara müdahale ettiği bölgeden gelen üzücü bilgiler arasındadır.

Adalet Bakanlığı ve Barolar arasında oluşturulan mutabakat gereği kurulacak DELİL TESPİTİ HEYETLERİ’ nin sahaya 20 Şubat 2023 itibari ile sevk edilmesi planlanmaktadır.

Diğer yandan enkaz altında kalan vatandaşlarımızın yakınları bu süreçte doğal olarak naaşlarını isteyecek, diğer tarafta salgın riski de baş gösterecektir.

Bu nedenle delil tespiti işlemlerinin depremzede vatandaşlarımızın hassasiyetleri ve sağlık koşulları da gözetilerek bir an evvel ivedilikle yapılması önem arz etmektedir.

Ceza hukukunda delil olmadan sanığın cezalandırılması mümkün değildir. Zira geçmiş yıllarda yaşanan benzer olaylarda bu hususlar acı şekilde tecrübe edilmiş, sorumlular vicdanlarda yaralar açacak şekilde cezasız kalmıştır.

Açıklanan sebeplerle deprem bölgesinde delillerin tespiti yapılmadan enkaz kaldırma çalışmalarının başlamaması, ancak bu işlemlerin de koordineli şekilde süratle ve birlikte gerçekleştirilmesi gerektiği aşikardır.

Bir kez daha depremde yaşamını yitiren canlarımıza Allah dan rahmet, yaralılarımıza şifa, kederli ulusumuza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor,

Hukuki sürecin bir an evvel başlaması ve sahada gerekli tespitlerin yapılmasını vatan borcu bilen binlerce hukukçu adına bu açıklamayı yapmayı şahsım adına borç biliyorum.

Yetkililerin ve kamuoyunun bilgisine önemle arz olunur.

Uğur ŞİMŞEK – Avukat

Deprem Gönüllüsü