Yıllar yılı, kendimi bildim bileli şu ÖSS belası vardır. Sanki eğitimde başka sıkıntılar yetmiyormuş gibi (bozuk eğitim sistemi, kalitesiz öğretmenlerin varlığı vb.) bir de üniversiteye girip meslek sahibi olup kendi yolunu çizmek isteyen öğrencilerin katlanması gereken bir sınavla karşı karşıya geliyoruz.

Arkadaşlarımın nasıl çalıştıklarını, derslerde bile öğretmenlere çaktırmadan üç beş soru çözmeye çabaladıklarına şahidim. Ben mi? Ben hiç çaba sarf etmedim. Meslek lisesi mezunuyum. Lise hayatım boyunca sadece bir sene matematik, biyoloji gibi dersleri gördüm. Buna rağmen EA’dan giriyorduk sınava. Üstüne tam da benim mezun olacağım yıl ÖSS sistemini (şimdi ismini de) değiştirdiler; öğrenciler şapa oturdu. Ben de kendimi gereksiz sıkıntıya sokmak istemedim. Dershaneye de gitmedim. Sistemden kaynaklanan açığı, ben milyarlar vererek kapatmak zorunda mıydım? Zorunda olmadığımı düşünerek bu kadar rahattım (aslında bu rahatlığımın altında sınavsız iki yıllığa gitme şansımın olması da vardır ne yalan söyleyim şimdi). Kaldı ki milyarlar harcamak bu açığı her zaman kapatmaya yetmiyor.

Üniversiteye gittiğimde Lise’den tanıdığım çocukların en az yarısı benim gibi iki yıllığa gelmişlerdi. Kimisi ya barajı geçemedi ya da dört yıllığa puanı yetmedi. Zaten bir de katsayısı durumu vardı, hoş Danıştay sağ olsun hala var. Bu yüzden de ana bölümü dışında bir yer seçtiklerinde puanları düşüyordu. Dört yıllığa puanı tutan herkes istediği bölüme kayıt olacak diye bir şey de yoktu elbet, hala da yok. Dört sene boyunca dershaneye giden bir tanıdığım sonunda özel üniversitede buldu kendini. Kendi seçtiği bir bölüm değildi ama şartlar bunu gerektiriyordu. Allah’tan şimdi seviyor bölümünü. Aileden baskı görme, çeşitli sıkıntılara sokma hatta intihar girişimlerine kadar birçok ruhsal, ailevi soruna sebep verdiği gerçeği de ayrı bir köşede duruyor. Ya yapmayın ya bir ÖSS mi buna sebep veriyor kimse demez herhalde? Ne de olsa bu ülkenin her vatandaşı bu durumu yaşadığı için bunu çok iyi biliyordur.

Yalnız bakın, paranız var ise istediğiniz bölümü okursunuz özel okullarda. En düşük baraj puanını alın yeter, parayı da bastırdınız mı tamamdır. Öss neden kalksın ki zaten? Dershane piyasası batar. Yazık onlara, isyan ederler. Eee özel üniversitelerin de bir numarası kalmaz ki! Deli mi öğrenci istediği bölümü devlet üniversitesinde okumak varken özel üniversiteye para bassın. Ama özeller de sıkıntıya girmesinler. Zenginler çocuklarını yollar sizlere de bu ülkede kaç tane zengin aile var ki tüm özellere yetsin?

Yine de yiğidi öldür hakkını yeme. Üniversiteye girmek için ÖSS’den yüksek puanlar almak şart değil. Daha önce bir örgünde okumuşsan veya okuyorsan veyahut sınavdan en az baraj puanını alır iseniz Açık öğretime başvuru yapabilirsiniz. Örgün gibi olmuyor belki ama bence eğitim yerinin nerede olduğu önemli değil. Evet, evet ben de açık öğretim okuyorum bu yüzden övdüm az bir şey size. Yine de söyliyeyim, 80 ve üstü not ortalaması aldığınızda örgüne geçme şansınız var sınavsız. ÖSS belasından kurtulana kadar üniversiteye girmek için iyi bir yol. 

Bu arada YGS’ ye giren herkese iyi şanslar. İnşallah istediğiniz puanı alırsınız.

 

Ayça Mutlucan

STDM Yön Kur Üyesi