Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Ankara'da gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı.

Adalet Bakanı Tunç'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Merkez Bankası Başkanı'nın yüksek kira yorumu

Kirayla ilgili borçlar Kanununa eklenen geçici madde ile yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Arabuluculuk sistemi başarıyla sürdüğünü görüyoruz. Kira davalarında 76 bin arabulucu başvurusu yapıldı. 33 bini uzlaşma sağlandı. Arabuluculuk sistemi kira fiyatlarının düşmesine de katkı sağlıyor.

Gazeteci: İlerleyen günlerde sözleşmelerin e devlet üzerinden yapılması, taban fiyat uygulaması yapılabilir mi?

Bakan Tunç cevabında:

Kira ile ilgili Borçlar Kanunu'na eklenen yüzde yirbibeş ile sınırlandırılmış bu 1 yıl daha uygulanmaştı, 1 eylül den itibaren zorunlu arabulucuk uygualamasını başlatmıtı.

Bunun başarıyla sürdüğünü görüyoruz, kira davalarıyla ilgili olarak 76 bin başvuru yapıldı, 32 bini anlaşma ile sonuçlandı, 33 bini dava ile sonuçlandı.

Yargının da iş yükünün azaldığını görmek mümkün, barışçıl bir şekilde sonuçlandığını görüyoruz. Vatandaşımızın tahliye ile karşılaşmaması için kira fiyatının düşmesine de katkı sağladığını görmek de mümkün,

"GENEL AF GÜNDEMDE DEĞİL"

Adalet Bakanı Yılmaz, 8. yargı paketinde herhangi bir af ile ilgili hususun gündemde olmadığını dile getirdi.

Gazeteci: Yeni yargı paketinde genel af olup olmayacağı merakla bekleniyor.

Bakan Tunç cevabında 'Böyle bir husus söz konusu değil, afla ilgili bir husus gündemde değil.' dedi.

SOMALİ CUMHURBAŞKANI'NIN OĞLUNUN KAZASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul'da motosikletli kurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanının oğlu Mohamed Hassan Seıkh Mohamud ile ilgili, "Yeni bir rapor düzenlenmesi noktasında ek rapor için dosya adli tıp kurumuna gönderildi. Adli tıp kurumundan ek rapor bekliyoruz ve ona göre Cumhuriyet Savcılığımız kusur durumu tespit edildiği anda hızlı bir şekilde iddianame sürecini tamamlayacaktır ve o süreç yargı süreci devam edecektir" dedi.

Bakan Tunç, İstanbul'da ölümlü trafik kazasına karışan Somali Cumhurbaşkanının oğlu Mohamed Hassan Seıkh Mohamud ile ilgili
"Bu kaza ile ilgili olarak yeni bir görüntü daha ortaya çıktı. Bu görüntü ile ilgili Adli Tıptan rapor gelmişti biliyorsunuz. Şimdi bu görüntü eşliğinde yeni bir rapor düzenlenmesi noktasında ek rapor için dosya adli tıp kurumuna gönderildi. Adli tıp kurumundan ek rapor bekliyoruz ve ona göre Cumhuriyet Savcılığımız kusur durumu tespit edildiği anda hızlı bir şekilde iddianame sürecini tamamlayacaktır ve o süreç yargı süreci devam edecektir" dedi

Konunun çok speküle edilmeye çalışıldığını vurgulayan Tunç, "Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın, bizim vatandaşımızın hakkını hukukunu korumak çok önemli bizim için. O nedenle başından beri bu konuya duyarlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Vatandaşımızın hakkını, hukukunu yargı sistemimiz içerisinde elbetteki takip edeceğiz ve koruyacağız. Biz de adalet bakanlığı olarak bu konunun takipçisi olduğumuzu başından beri söyledik ama bu konuyu başka taraflara çekmek isteyenler oldu. Onlara da diyecegimiz bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç, iade talebinde bulunulup bulunulmayacağına yönelik ise şunları söyledi: "Bunların hepsi yargı süreçleri içersinde adli tıp raporu kesin rapor geldikten sonra. Bir sürü yorumlar yapıldı ama sonradan çıkan başka bir görüntüde delil noktasındaki özellikle tekrar adli tıptan rapor alınmasını gerektirdi. O nedenle yargı ile ilgili yorumlar yaparken özellikle kesin hükümden kaçınmamız gerekiyor. Hep beraber adli tıp kurumunun raporunu bekleyelim. Vatandaşımızın hakkını hukukunu koruma noktasında da yargımızın hassasiyet gösterdiğini ifade etmek istiyorum."

ARABULUCULUK SİSTEMİ

Kira ile ilgili yüzde 25 sınır getirilmişti. Kira sözleşmeleriyle ilgili arabuluculuk başlattık. Kira ile ilgili süreçlerde vatandaşlarımız dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getirilmişti. Arabuluculuk sistemi başarıyla devam ediyor. Toplumsal barışa hizmet eden bir durum söz konusu. Yargının da iş yükünün azaldığını söylemek mümkün. Arabulucuk sisteminin kira fiyatlarının düşmesine de bir katkı sağladığı görülüyor.