Türkiye Barolar Birliği 19.4.2021 günü aldığı 21 sayılı kararında “Avukatların diğer meslek unvanlarını kullanıp kullanamayacağı” konusunu görüşmüş; “diğer meslek unvanlarını kullanamayacaklarına ve bunun ayrıca reklam yasağı kapsamına girdiğine” karar vermiştir. Bu karar kapsamında, “Tıp Doktoru” unvanı olan ‘Dr.’ unvanının Avukat ‘Av.’ ve Stajyer Avukat ‘Stj. Av.’ unvanları ile birlikte kullanılmamasına” da karar verilmiştir.

Kararı çok doğru, yerinde buluyor ve kutluyoruz.

Ancak bu kararın yalnızca Tıp Doktoru ‘Dr.’ için değil, Avukatlık dışındaki diğer tüm meslek mensuplarının unvanları için de geçerli olması gerekir. ‘Av.’ unvanının, hukuk alanında olsun veya olmasın bir başka akademik kariyeri belirleyen ‘Dr.’ veya benzeri diğer tüm unvanlar ile birlikte kullanılamayacağı da, anılan karar kapsamına girmektedir.

Bir başka meslek dalı olduğu kuşkusuz olan öğretim üyeliğini belirleyen Profesör Doktor ‘Prof. Dr.’ unvanın da, yukarıda açıklanan TBB kararı kapsamına girmekte olması itibariyle, ayrı bir meslek dalı olan Avukat’lığı simgeleyen ‘Av.’ unvanı ile birlikte kullanılması, yukarıda açıklanan yasak kapsamına girecektir.

Gerekli başvurular yapılmakta olup, süreç takip edilecektir.

Kararın bu şekilde düzeltilmesi ve açıklanmasını talep ediyoruz.