TFF Futbol Disiplin Talimatı’nda her bir ihlalin hangi cezalar ile sonuçlanacağı kazuistik bir şekilde düzenlenmişken; UEFA Disiplin Talimatı’nda uygulanabilecek cezalar ve ihlal olan fiiller belirtilmiş, ancak her bir ihlal için hangi cezanın uygulanacağı noktasında kazuistik bir düzenlemeye gidilmemiş, disiplin kurullarının takdirine bırakılmıştır.

UEFA Disiplin Talimatı’nın 6. Maddesi ve EK A uygulanabilir disiplin cezalarının listesini içermektedir. Buna göre üye federasyonlar ve federasyonlara üye kulüpler için; uyarma, kınama, para cezası, yabancı saha müsabakaları için bilet satışının yasaklanması, maç sonucunun iptali, maçın tekrar edilmesi, puan silme (hâlihazırda devam eden veya gelecekteki bir turnuva için uygulanabilir), hükmen mağlubiyet, maçın seyircisiz oynanması, stadyumun kısmen veya tamamen kapatılması, maçın 3. Bir ülkede oynatılması, UEFA gelirlerinin kesilmesi, UEFA turnuvalarına katılabilecek yeni futbolcuların tescillerinin yasaklanması, UEFA turnuvalarına katılmak üzere tescil edilebilecek futbolcu sayısının sınırlandırılması, hali hazırda devam eden turnuvadan diskalifiye edilme ve/veya gelecekteki bir turnuvadan ihraç, unvan veya ödülün geri alınması, lisansın geri alınması, futbolla ilgili bir kamu hizmetinde çalıştırılma gibi cezalar uygulanabilecektir[1]. Gerçek kişilere ise; uyarı, kınama, para cezası, belirli sayıda maç veya belirli bir süre veya belirsiz bir süre için futboldan yasaklanma, belirli sayıda maç veya belirli bir süre veya belirsiz bir süre için görevden yasaklanma, futbolla ilgili herhangi bir faaliyette bulunmanın yasaklanması, unvanın veya ödülün geri alınması, futbolla ilgili bir kamu hizmetinde çalıştırma gibi cezalar uygulanabilecektir[2]. Gerçek kişiler ve diğer kişiler için hükmedilecek para cezaları 100 Euro’dan az, gerçek kişiler için 100.000 Euro’dan fazla, diğer kişiler için de 1.000.000 Euro’dan fazla olamaz[3]. UEFA disiplin kurulları bu cezaların bir veya birden fazlasına birlikte hükmedebilir[4]. Bu husus ilgili kurulun takdirindedir.

Hükmen mağlubiyete karar verilmesi halinde müsabaka sonucu 3-0 olarak tescil edilir meğerki asıl maç sonucu ihlali gerçekleştiren aleyhine daha farklı olmasın. Asıl maç sonucu ihlali gerçekleştiren tarafın daha aleyhine ise ilgili skor muhafaza edilir[5]. Maçın hükmen mağlubiyet ile neticelendirilmesi maç sırasında gerçekleştirilmiş ihlaller ve hakem kararlarının cezalandırıla bilirliğini kaldırmaz.

Hakem tarafından futbol sahasında verilen kararlar ve sonucu disiplin cezaları nihaidir ve kural olarak disiplin kurullarında yargılama konusu edilemez meğerki hakemin cezalandırılan kişinin kimliğinin yanlış tespit edilmesi sebebiyle yanlış oyuncuyu cezalandırması gibi bariz hata hallerinde, bu kararın disiplin sonuçları disiplin kurulları tarafından değerlendirilebilir ve asıl disiplin suçunu işleyen kişi cezalandırılabilir[6].

Aslolan futbol sahasında hakem tarafından cezalandırılmayan bir hareketin daha sonra disiplin kurulları önünde yargılamaya konu edilmemesi iken ciddi bir ihlal durumunda hakem ve yardımcıları söz konusu eyleme tanık olmasalar ve dolayısıyla eylemle ilgili saha içinde herhangi bir yaptırım uygulamasalar dahi disiplin cezası uygulanabilir[7].

Bir maçta alınan ikinci uyarı cezası, sert oynama, hakemin talimatlarına uymama ve sürekli itirazda bulunma, maçtaki futbolculara ve diğer kişilere hakaret etme, sportmenliğe aykırı davranış, seyircileri kışkırtma, bir futbolcunun men cezası sebebiyle oynamaması gereken bir maça katılması ve bariz gol şansını engelleme gibi hallerde bir turnuva maçı veya belirli bir süre için men cezası uygulanır[8]. Maç görevlisine yönelik hakaret iki turnuva maçından men veya belirli bir süre men, kasıtlı olarak sarı veya kırmızı kart görmek iki turnuva maçından men veya belirli süre men, maç görevlisine onur kırıcı davranışta bulunmak üç turnuva maçından men veya belirli süre men, maçtaki başka bir futbolcuya veya kişiye saldırmak üç turnuva maçından men veya belirli süre men, kasıtlı bir şekilde maç görevlisinin hatalı karar vermesine neden olmak dört turnuva maçından men veya belirli bir süre için men, maçta ciddi saldırıda bulunmak beş turnuva maçından men veya belirli süre için men, maç görevlisine saldırmak onbeş turnuva maçından men veya belirli süre için men ile cezalandırılır[9]. Bu men cezalarına para cezaları da eklenerek cezalar birleştirilebilir[10]. Ciddi ihlallerde verilen men cezasının tüm turnuva kategorilerini kapsamasına da ayrıca hükmedilebilir[11]. UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Şampiyonlar Ligi aynı kategori içinde yer alırken milli maçlar başka bir kategoridir. Üye federasyon milli takımı veya kulüplerinin turnuvada maçta takım olarak uygunsuz davranması durumunda, örneğin 5’ten daha fazla kırmızı kart görülmesi gibi eylemler durumunda ilgili üye federasyon veya kulübe ayrıca disiplin cezası da uygulanabilir[12].

---------------------

[1] UEFA Disiplin Talimatı m. 6/1: “The following disciplinary measures may be imposed on member associations and clubs: warning, reprimand, fine, ban from selling tickets to supporters for away matches, annulment of the result of a match, order that a match be replayed, deduction of points (for the current and/or a future competition), order that a match be forfeited, playing of a match behind closed doors, full or partial stadium closure, playing of a match in a third country, withholding of revenues from a UEFA competition, prohibition on registering new players in UEFA competitions, restriction on the number of players that a club may register for participation in UEFA competitions, disqualification from competitions in progress and/or exclusion from future competitions, withdrawal of a title or award, withdrawal of a licence, community football service.”

[2] UEFA Disiplin Talimatı m. 6/2: “The following disciplinary measures may be imposed on individuals: warning, reprimand, fine, suspension for a specified number of matches or for a specified or unspecified period, suspension from carrying out a function for a specified number of matches or for a specified or unspecified period, ban on exercising any football-related activity, withdrawal of a title or award, community football service.”

[3] UEFA Disiplin Talimatı m. 6/3: “Fines must not be less than €100 or more than €1,000,000. In the case of individuals, a fine may not exceed €100,000.”

[4] UEFA Disiplin Talimatı m 6/4: “The above-mentioned disciplinary measures may be combined.”

[5] UEFA Disiplin Talimatı m. 27/4(a): “The consequences of a match being declared forfeit are as follows: the team forfeiting the match is deemed to have lost 3-0 (5-0 in futsal competitions), unless the actual result is less favourable to the member association or club at fault, in which case that result stands;”

[6] UEFA Disiplin Talimatı m. 9/1,2: “Decisions taken by the referee on the field of play are final and may not be reviewed by the UEFA disciplinary bodies. In cases where a decision by the referee involves an obvious error (such as mistaking the identity of the person penalised), only the disciplinary consequences of that decision may be reviewed by the disciplinary bodies. In cases of mistaken identity, disciplinary proceedings may, in accordance with these regulations, be opened only against the person who was actually at fault.”

[7] UEFA Disiplin Talimatı m. 9/4: “In cases of serious misconduct, disciplinary action may be taken even if the referee and his assistants did not see the event in question and were therefore unable to take any action.”

[8] UEFA Disiplin Talimatı m. 15/1(a): “The following suspensions apply for competition matches: suspension for one competition match or a specified period for: a second caution in the same match, rough play, repeated protests against or a failure to comply with the referee’s orders, insulting players or others present at the match, unsporting conduct, provoking spectators, participating in a match when suspended or otherwise ineligible to play, denying an obvious goal scoring opportunity.”

[9] UEFA Disiplin Talimatı m. 15/1(b-h): “suspension for two competition matches or a specified period for directing abusive language at a match official, suspension for two competition matches or a specified period for clearly receiving a yellow or red card on purpose, suspension for three competition matches or a specified period for insulting any match official, suspension for three competition matches or a specified period for assaulting another player or another person present at the match, suspension for four competition matches or a specified period for acting with obvious intent to cause a match official to make an incorrect decision or supporting his error of judgement and thereby causing him to make an incorrect decision, suspension for five competition matches or a specified period for serious Assault, suspension for fifteen competition matches or a specified period for assaulting a match official.”

[10] UEFA Disiplin Talimatı m. 15/2: “Suspensions may be combined with fines.”

[11] UEFA Disiplin Talimatı m. 15/3: “In the event of a serious offence, a suspension may be increased and/or extended to cover all competition categories.”

[12] UEFA Disiplin Talimatı m: 15/4: “If a national or club team conducts itself improperly (for example, if individual disciplinary sanctions are imposed by the referee on either five or more players or a combination of six or more players and officials – three or more players in the case of futsal – during a match), disciplinary measures may also be taken against the member association or club concerned.”